Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica Renovabis Humanitäre Hilfe Windesheim e.V. LilianaDesign: web design, creare site Stiri si Reportaje Alba

Intra in direct cu moderatorul

Trimite mesaje online

blajfm@yahoo.com

Sondaj RadioBlaj.ro
Cat de des asculti Radio Blaj?
zilnic
saptaminal
lunar
mai rar

La loc comanda: Blajul rămâne în carantină pentru încă șapte zile

După ce luni seara a confirmat, practic, neprelungirea carantinării municipiului Blaj, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Alba (CJSU Alba) a revenit în cursul nopții asupra acestei decizii și a emis o nouă hotărâre, prin care propune prelungirea, cu încă șapte zile, a măsurii de carantinare a municipiului Blaj, dar și a localităților Alba Iulia și Ciugud. Astfel, prin hotărârea numărul 81 din 30 noiembrie 2020, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Alba a solicitat Centrului Național de Coordonare și Conducere a Intervenției emiterea ordinului comandantului acțiunii pentru prelungirea măsurii de carantinare zonală a municipiului Blaj, județul Alba, pe o perioadă de șapte zile, începând cu data de 1 decembrie 2020, ora 00:00. Această măsura va fi valabilă până luni, 7 decembrie, ora 24:00.

Într-o precizare de presă, Prefectura Alba justifică carantinarea celor trei localități prin faptul că Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a cerut revizuirea avizelor de ridicare a carantinei, principalul motiv fiind că „carantinarea nu și-a atins scopul”. INSP a formulat avize de ridicare a carantinei, cu următoarele precizări: carantinarea nu și-a atins scopul, acumularea unui scor mai mare pentru criteriile majore, rata de infectare se menține peste nivelul de alertă, presiunea pe sistemul de ingrijiri rămâne mare, gradul de ocupare a paturilor, atât pe secțiile ATI, cât și pe secțiile Covid-19 depășește peste 90 %, este preconizată o descreștere în următoarele zile, urmată apoi de reluarea unui trend ascendent și este necesară reanalizarea situației, în cadrul Centrului Județean de Conducere și Coordonare a Intervenție Alba.

În urma votului exprimat, în cadrul CJSU Alba, s-a luat hotărârea de prelungire cu șapte zile a acestei măsuri, pentru UAT-urile Alba Iulia, Blaj și Ciugud, măsura fiind luată cu scopul de protecție a populației, precum și de atenuare a impactului asupra sistemului sanitar, dar și pentru continuarea trendului descendent înregistrat din perioada de carantină până la atingerea unui nivel de risc acceptabil.

În ciuda faptului că a scăzut cinci zile consecutiv, Municipiul Blaj are în continuare o incidență ridicată a cazurilor active de Covid-19, aceasta ajungând luni la 10,01 cazuri active la mia de locuitori.

Nicu Goga

Foto: Andrei Stânea

01.12.2020.