Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica Renovabis Humanitäre Hilfe Windesheim e.V. LilianaDesign: web design, creare site Stiri si Reportaje Alba

Intra in direct cu moderatorul

Trimite mesaje online

blajfm@yahoo.com

Sondaj RadioBlaj.ro
Cat de des asculti Radio Blaj?
zilnic
saptaminal
lunar
mai rar

Municipiul Blaj iese din carantină marți, 1 decembrie

Începând de marți, 1 decembrie, ora 00:00, municipiul Blaj iese din carantina de două săptămâni, după ce Institutul Național de Sănătate Publică a avizat favorabil cererea Direcției de Sănătate Publică Alba privind ridicarea măsurii de carantinare a orașului. La Blaj, incidența cazurilor active de Covid-19 a scăzut pentru a cincea zi consecutiv și a ajuns luni la 10,01 cazuri active la mia de locuitori, după ce miercurea trecută aceasta era de 12,46 cazuri la mia de locuitori. De altfel, în ultimele două zile au scăzut și numărul cazurilor noi de coronavirus. Duminică au fost raportate șase cazuri noi, iar luni au fost anunțate doar două cazuri.

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a avizat favorabil propunerile Direcției de Sănătate Publică Alba (DSP Alba) cu privire la ridicarea carantinarii localităților Alba Iulia, Blaj, Sebes, Ciugud, Abrud, toate acestea înregistrând punctaje finale ale analizelor de risc de sub 60 de puncte. INSP nu a avizat măsura de ridicare a carantinarii orașului Cugir, analiza de risc având un punctaj de 61 de puncte.

Chiar dacă municipiul Blaj va ieși marți din carantină, vor rămâne în vigoare măsurile anterioare deciziei de carantinare, precum purtarea obligatorie a măștii de protecție în toate spațiile publice deschise și închise (inclusiv pe stradă), deplasarea în grupuri de maximum șase persoane care nu fac parte din aceeași familie sau restricționarea circulației pe timp de noapte, care va fi permisă doar pentru deplasarea la locul de muncă sau pentru urgențe, caz în care sunt necesare documente justificative, precum legitimații și adeverințe de la locul de muncă sau declarații pe propria răspundere.

Directorul Direcției de Sănătate Publică Alba, Alexandru Sinea, a explicat de ce instituția pe care o conduce a propus ridicarea măsurii de carantinare a localitățiloe din Alba, aflate în această situație, în ultimele două săptămâni:

„Conform metodologiei și legislației naționale în ce privește incidența cazurilor de Covid-19 în rândul populației, la nivelul județului Alba ne-am confruntat cu situația neplăcută, în care am fost obligați, ca urmare a analizelor de risc, să propunem intrarea în carantină mai multor localități. Acest lucru se datorează și gradului ridicat de răspândire a virusului Sars-Cov-2, dar și faptului că în județul Alba avem unul dintre cele mai ridicate nivele de testări din țară.

Prin laboratoarele de la DSP și SJU Alba efectuăm cât de multe teste cu putință, pentru a putea interveni rapid și eficient, pentru a putea efectua anchete epidemiologice și limita apariția și extinderea unor focare. La 14 zile după ce Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a decis intrarea în carantină a localităților Alba Iulia, Blaj, Sebeș, Cugir, Abrud și Ciugud, DSP Alba a întocmit analizele de risc ale acestor localități, în baza datelor obținute pe durata stării de carantină. Aceste date indică o îmbunătățire a contextului epidemiologic și un trend descendent constant al îmbolnăvirilor.

Măsurile luate de autorități, la pachet cu cooperarea populației în ce privește implementarea lor, ne arată că putem lupta eficient cu virusul, că putem limita efectele pe care acesta le are asupra populației și asupra sistemului sanitar. Concluziile acestor analize ne permit să propunem CJSU Alba suspendarea stării de carantină în aceste localități.

Nu e însă cazul să ne îmbătăm cu apă rece și să ne mințim singuri cum că am trecut de pandemie, că am scăpat de virus. Situația este în continuare una gravă, una care ne obligă să păstrăm în vigoare anumite măsuri și să facem front comun, cetățeni și autorități deopotrivă, pentru limitarea efectelor pe care Sars-Cov-2 le provoacă. Propunerea specialiștilor din cadrul DSP Alba, care va fi înaintată către CJSU, este păstrarea și impunerea cu strictețe a măsurilor de precauție avute înainte de perioada de carantină.

Ne dorim ca și de acum înainte să putem gestiona situația în mod corespunzător, să evităm un colaps al sistemului medical iar măsura de carantină să fie o ultimă opțiune. Tocmai de aceea, fac un apel către toți cetățenii județului Alba, să respecte cu strictețe măsurile de distanțare socială, să evite aglomerațiile, să respecte măsurile de igienă și să poarte masca de protecție. Putem, împreună, să limităm efectele pandemiei și, totodată, putem evita situații care impun măsuri drastice, precum carantina.

Vom continua să efectuăm cât de multe teste putem, pentru că doar pe baza acestor teste putem afla cât mai exact nivelul de răspândire al virusului și putem astfel efectua anchete epidemiologice, putem interveni direct în limitarea unor focare, putem izola persoanele pozitive și contații direcți ai acestora, așa cum prevede metodologia de specialitate.

Mulțumesc echipei DSP Alba pentru eforturile depuse, precum și celorlalte instituții implicate în lupta cu virusul. Le mulțumesc în mod special și cetățenilor, care au înțeles că ne aflăm cu toții, împreună, în această luptă și că măsurile solicitate de specialiști nu sunt îndreptate împotriva populației ci au menirea de a proteja sănătatea noastră, a tuturor”
, se arată în mesajul directorului DSP Alba, Alexandru Sinea.

Nicu Goga

Foto: Andrei Stânea

30.11.2020.