Alba: creștere alarmantă a cazurilor de gripă în județ

Ultima săptămână a adus o creștere cu 140% a cazurilor de gripă în județul Alba, informează Direcția de Sănătate Publică Alba. În săptămâna 2-8 ianuarie, în județ s-au înregistrat 48 de cazuri de gripă, cu 28 mai multe decât în săptămâna precedentă. Opt dintre cazurile înregistrate au necesitat internarea, se arată în informarea DSP Alba. Dintre cazurile raportate, 47 sunt cu test rapid pentru gripă pozitiv (11 pozitiv tip B și 36 tip A), iar la un alt caz diagnosticul a fost pus clinic.

În creștere, cu 26,94%, se află și infecțiile acute ale căilor respiratorii superioare, săptămâna trecută fiind înregistrate 2.898 de cazuri, șapte dintre acestea necesitând internarea. De asemenea, și cazurile de pneumonie au crescut, cu 23,86%, în săptămâna 2-8 ianuarie fiind înregistrate 462 de cazuri de pneumonie, 57 dintre acestea necesitând internarea.

Direcția de Sănătate Publică Alba recomandă purtarea măștii în locurile aglomerate,în special persoanelor care prezintă simptome de viroze sau gripă.

„Chiar dacă nu există o obligativitate de purtare a măștii, în condițiile înmulțirii cazurilor de gripă și viroze sezoniere, recomandăm purtarea măștii, în special în zonele aglomerate. Mai mult decât atât, recomandăm purtarea măștii de către persoanele care sunt răcite, care au simptome de viroză ori gripă și care nu pot evita izolarea pe perioada bolii.

Masca, înainte de a ne proteja de ceilalți, are menirea de a-i proteja pe ceilalți de o eventuală transmitere a unei viroze sau răceli, în cazul în care ieșim din casă pe perioada bolii. Știm foarte bine că nu toate persoanele pot sta acasă atunci când sunt răcite, că există deplasări pe care trebuie să le facă. Le recomandăm, desigur, să consulte un medic de îndată ce apar primele simptome ale unei răceli ori gripe, și totodată le recomandăm ca, dacă nu pot evita deplasările, să o facă purtând mască.

Nu suntem în situația unei pandemii, însă masca de protecție nu trebuie să fie un simbol al unei situații de criză, ci formă de protecție, extrem de simplă, precum și o formă de respect față de ceilalți, atunci când avem simptomele unei boli și nu putem evita deplasările”, se arată într-un comunicat al DSP Alba.

Foto: internet (rol ilustrativ)