Blaj: 21 de subsoluri inundate în urma precipitațiilor abundente de duminică după amiază

Primul bilanț al precipitațiilor abundente căzute duminică după amiaza la Blaj indică 21 de subsoluri inundate, între care se flă un subsol de bloc și un garaj, a anunțat, luni dimineața, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Alba. La Blaj, cantitatea de precipitații căzută duminică a atins 70 de litri pe metru pătrat.

În municipiul Blaj s-a intervenit pe străzile Andrei Șaguna, Andrei Mureșanu și Iuliu Maniu, unde au fost afectate de inundații generate de băltiri și incapacitatea canalizării de preluare a apei pluviale 21 subsoluri (din care un subsol de bloc și un garaj. ISU Alba a intervenit cu trei autospeciale, o motopompă – 2000, trei motopompe și 11 militari. Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență (SVSU) Blaj a intervenit cu 18 voluntari, o motopompă, două buldoexcavatoare și unelte genistice. Acțiunile de intervenție pentru evacuarea apei și mâlului s-au finalizat la ora 23:10, transmite ISU Alba.

În județul Alba, precipitațiile de duminică după amiază au produs efecte în opt localități, de pe raza a șapte unități administrativ-teritoriale, fără a fi înregistrate victime. Cea mai grav afectată a fost localitatea Șard, comuna Ighiu, unde cursurile de apă Ighiu, Ighiel și Țelna s-au revărsat, provocând o inundație rapidă, care a dus la inundarea a aproximativ 80 de gospodării, din care circa 40 de case sau subsoluri. Totodată, circulația rutieră a fost temporar blocată pe DN 74 în localitatea Șard, comuna Ighiu, pe un sector de aproximativ 0,1 km și pe drumul județean 107H Șard – Ighiu, pe aproximativ 1,2 km.

Forțele de intervenție au fost nevoite să intervină și la Sâncel, unde au fost colmatate două podețe pe DJ107. SVSU Sâncel a intervenit cu trei voluntari, un buldoexcavator și unelte genistice. Acțiunile de intervenție pentru decolmatare s-au finalizat la ora 22:00.

Din punct de vedere al alimentării cu energie electrică, a fost întreruptă electricitatea în localitățile Șard și Ighiu.

În contextul avertizărilor hidrometeorologice, au fost emise șase mesaje de informare a populației prin sistemul RO-ALERT, iar la nivelul Detașamentelor Alba Iulia și Aiud, respectiv Garda de Intervenție Blaj, din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență al Județului Alba, a fost solicitat să se prezinte la serviciu întreg personalul aflat în tură liberă.

Grupa Operativă la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență al județului Alba a fost activată de la intrarea în vigoare a avertizărilor meteorologice cod portocaliu (ora 12.00), ulterior fiind ridicată capacitatea operațională.

Informațiile privind obiectivele inundate vor fi reevaluate în cursul zilei de luni de către autoritățile publice locale din localitățile afectate.

Județul Alba rămâne sub cod galben de ploi. Autoritățile au emis o nouă avertizare, valabilă până marți, 13 iunie, ora 10:00.

Fenomene vizate sunt instabilitate atmosferică temporar accentuată, averse torențiale, descărcări electrice și izolat grindină.

Până marți dimineață vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată pe arii extinse: în Banat, Oltenia, sud-vestul și sudul Transilvaniei, nord-vestul Munteniei, precum și în Carpații Meridionali și în Carpații Occidentali.

Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice și izolat grindină, intensificări de scurtă durată ale vântului și vijelii.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20-25 de litri pe metrul pătrat și izolat de peste 30 de litri pe metrul pătrat.

Notă: În restul teritoriului, după-amiaza și seara, manifestări specifice instabilității atmosferice vor fi pe arii restrânse.

Foto: Internet