Blaj: 6 centre de îndrumare privind recensământul, deschise pentru populație

Prima etapă a Recensământului populației și locuințelor destinată populației, autorecenzarea, a început luni, 14 martie 2022, și se va încheia în data de 15 mai 2022. Pentru prima dată în România, recensământul va fi 100% informatizat, oferindu-se posibilitatea autorecenzării, care se va realiza online de pe orice telefon mobil inteligent, tabletă sau calculator cu acces la internet. Chestionarul pentru autorecenzare este disponibil în limba română, în limbile minorităților naționale și în limba engleză, pe site-ul www.recensamantromania.ro. În perioada 16 mai – 17 iulie 2022, pentru cei care nu s-au autorecenzat, va avea loc recenzarea prin interviul față în față, realizat de către un recenzor, cu înregistrarea datelor pe tabletă.

Ca urmare a interesului foarte ridicat manifestat de populație pentru accesarea platformei de autorecenzare în primele ore ale zilei de 14 martie, website-ul dedicat Recensământului Populației și Locuințelor a fost suprasolicitat. Acesta va redeveni funcțional peste două zile, anunță autoritățile. Astfel, până la suplimentarea resurselor de natură tehnică, persoanele care doresc să se autorecenzeze o pot face  direct pe Platforma de Autorecenzare a Institutului Național de Statistică, https://autorecenzare.insse.ro.

Persoanele salariate care participă la Recensământ 2022 și se autorecenzează prin intermediul internetului au dreptul la o zi liberă, plătită. Același lucru este valabil și pentru persoanele cu mai puţine abilităţi digitale care se vor autorecenza prin intermediul centrelor de îndrumare privind recensământul. La Blaj, începând de luni, 14 martie, au fost deschise 6 centre de îndrumare privind recensământul, în care cetăţenii cu mai puţine abilităţi digitale sunt asistaţi de personal instruit să introducă în formularul online datele necesare pentru recensământ. Cele 6 centre funcționează la sediul Primăriei Blaj (din Piața 1848), Serviciul Public de Evidență a Persoanei (Bulevardul Republicii, nr. 24), Centrul de informare turistică (din Parcul Avram Iancu), sediul administrativ din Piața Mare Agroalimentară, precum și la școlile din Mănărade și Tiur.

Potrivit Ordonanţei de Urgenţă nr. 19/2020 privind organizarea şi desfăşurarea Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor din România în anul 2021, cu modificările și completările ulterioare, participarea la recensământ și furnizarea de informaţii corecte și complete, fie prin metoda autorecenzării, fie prin intermediul interviului faţă-în-faţă cu un recenzor, sunt obligatorii. Refuzul de a furniza informaţiile solicitate sau de a primi vizita recenzorului, precum și furnizarea de informaţii incorecte constituie contravenţii și se sancţionează cu amenzi cuprinse 1.000 și 5.000 de lei.

Se poate recenza orice persoană, indiferent de cetățenie, care trăiește pe teritoriul României pentru o perioadă de cel puțin 12 luni. Pentru realizarea autorecenzării este nevoie de acces la internet și existența unei adrese de email. Nu este necesar ca toți cei dintr-o gospodărie să dețină adresă de email, fiind suficientă una pentru fiecare familie.

Persoana care accesează platforma de autorecenzare completează formularul de pre-înregistrare pentru ea însăși și pentru membrii gospodăriei din care face parte. Apoi, persoana care a făcut pre-înregistrarea și membrii gospodăriei sale (pe care i-a trecut în formularul de pre-înregistrare) vor primi un link la adresa/adresele de email indicate, fiecare link conducând la chestionarul individual de recensământ. La finalul chestionarului, după completare, se apasă butonul ,,Finalizare” și chestionarul completat este transmis în baza de date a recensământului.

O singură persoană din gospodărie îl completează, înregistrându-se ca persoană de referință sau în calitate de cap al familiei (gospodăriei) și apoi îi adaugă pe ceilalți membri ai familiei. În funcție de persoanele completate în formularul de pre-înregistrare, sistemul informatic generează câte un link cu chestionarul specific fiecărei persoane declarate.

După ce chestionarul a fost trimis către baza de date a recensământului, persoana care s-a autorecenzat poate verifica dacă a realizat corect această operațiune accesând secţiunea „verificarea autocenzurării” din siteul www.recensamantromania.ro. Aici se va introduce introduce CNP-ul şi se va genera automat dovada autorecenzării. În cazul în care nu a fost completat corect chestionarul de recensământ, persoana care s-a autorecenzat va primi un mesaj de eroare şi va trebui să reia procesul de autorecenzare de la început.

Vor exista două tipuri de chestionare: unul pe care îl va primi capul familiei, chestionar care cuprinde informații inclusiv despre locuință și condițiile de locuit (anul construcției, suprafața locuinței și a terenului, numărul de camere, bucătării, băi și alte anexe, materialele din care este construită, etc.) și un alt chestionar pe care ceilalți membri îl vor avea de completat și care se referă doar la datele lor, nu și la locuință.

O persoană poate face auto-recenzarea pentru o rudă a ei, dar trebuie să cunoască detaliile legate de locuința acesteia și să respecte normele legate de prelucrarea datelor personale (să aibă acceptul celui în numele căruia face auto-recenzarea).

După completarea chestionarului se va primi un mesaj de confirmare (sau infirmare), iar pe căsuța electronică de email va primi și un link de verificare a datelor transmise. Dacă cineva a completat greșit un câmp, poate corecta eroarea doar luând de la zero procesul. Important de știut este faptul că ultimul chestionar validat va fi cel luat în calcul de sistemul informatic.

Institutul Național de Statistică anunță că recensămintele populaţiei şi locuinţelor din runda 2021 din statele membre UE sunt legiferate la nivel european de Regulamentul nr. 763/2008 privind recensămintele populaţiei şi locuinţelor şi de alte patru regulamente de aplicare a acestuia prin care se stabilesc o serie de reguli comune. Între acestea sunt şi tematicile pentru care trebuie colectate date la recensămant de către fiecare stat membru UE.

Întrebările cu specific naţional se referă la caracteristicile etno-culturale ale persoanelor (etnie, limbă maternă şi religie), precum şi o serie de întrebări despre dotarea locuinţelor cu diverse facilități care să descrie gradul de confort al acestora.

Recensământul populaţiei şi al locuinţelor trebuia să se desfășoare în anul 2021, însă a fost amânat cu un an din cauza pandemiei de COVID-19. Ultimul recensământ al populaţiei a a avut loc în 2011, când România avea peste 20 de milioane de locuitori.

Foto: Internet

Adauga un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *