Blaj: apel pentru efectuarea recenzării

Persoanele care refuză să se recenzeze sau cele care s-au autorecenzat incorect sau incomplet riscă amenzi de până la 5.000 de lei, în cazul în care nu vor face acest lucru până la data de 17 iulie 2022. În această situație se află mulți blăjeni, care refuză întâlnirea față în față cu recenzorii repartizați în zona lor de domiciliu.

Până la data de 27 mai, ultima zi de autorecenzare, în municipiul Blaj s-au autorecenzat aproximativ 9.000 de persoane, dar 2.000 de chestionare au fost fie incorecte, fie incomplete (exemplu: într-o familie s-a autorecenzat doar un singur membru). De aceea, autoritățile locale le recomandă celor care încă nu s-au recenzat să colaboreze cu recenzorii și să răspundă apelurilor acestora de a se întâlni față-în-față, pentru completarea chestionarelor. Cei aflați în această situație primesc, la domiciliu, din partea recenzorului, datele de contact ale persoanei care va colecta informațiile și au obligația de a stabili, de comun acord cu acestea, data și ora la care se vor întâlni pentru a efectua recenzarea. Conform legii, ultima zi de recenzare este 17 iulie 2022, însă Guvernul ar putea prelungi perioada, pe modelul autorecenzării.

Potrivit Ordonanţei de Urgenţă nr. 19/2020 privind organizarea şi desfăşurarea Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor din România în anul 2021, cu modificările și completările ulterioare, participarea la recensământ și furnizarea de informaţii corecte și complete, fie prin metoda autorecenzării, fie prin intermediul interviului faţă-în-faţă cu un recenzor, sunt obligatorii. Refuzul de a furniza informaţiile solicitate sau de a primi vizita recenzorului, precum și furnizarea de informaţii incorecte constituie contravenţii și se sancţionează cu amenzi cuprinse 1.000 și 5.000 de lei.

Prima etapă a Recensământului populației și locuințelor destinată populației, autorecenzarea, s-a desfășurat în perioada 14 martie – 27 mai 2022. A doua etapă se desfășoară până în data de 17 iulie 2022, când are loc recenzarea prin interviul față-în-față, realizat de către un recenzor, cu înregistrarea datelor pe tabletă.

Recensământul populaţiei şi al locuinţelor trebuia să se desfășoare în anul 2021, însă a fost amânat cu un an din cauza pandemiei de COVID-19. Ultimul recensământ al populaţiei a a avut loc în 2011,.

Foto: Internet

1 Comentariu

  • de Mena Barna Posted 28 iunie 2022 12:57

    Pe strada Mihail Kogălniceanu nr3 nu a fost nimeni la recensământ . Va rog număr telefon persoana contact!

Comments are closed.