Blaj: astăzi și mâine se montează grinzile la noul Pod al Minciunilor din Blaj – lucrările, realizate în proporție de peste 50%

Luni a început montarea celor 22 de grinzi și a predalelor prefabricate la Podul Minciunilor Blaj, operațiune care se va încheia marți, 28 iunie. Odată cu montarea grinzilor, va fi depășit procentul de 50% în ceea ce privește execuția lucrărilor de reabilitare și modernizare a Podului Minciunilor. Executantul lucrării, firma Retter Projectmanagement SRL Șelimbăr, spune că acestea se află în grafic, iar noul Pod al Minciunilor din Blaj va fi finalizat până la data de 1 decembrie 2022.

Lucrările de reabilitare și modernizare a Podului Minciunilor din Blaj au început în data de 28 martie 2022 și sunt executate de Retter Projectmanagement SRL Șelimbăr, câștigătorul licitației de proiectare și execuție. Costul investiției, realizată din fonduri locale și guvernamentale, se ridică la aproximativ 14 milioane de lei (cu TVA).

Noul pod va avea cinci benzi de circulație rutieră și două benzi pentru circulația pietonală, cu trotuare acoperite și încălzite. La finalul lucrărilor, Podul Minciunilor va fi una dintre cele mai spectaculoase construcții din România, cu soluții arhitecturale contemporane care respectă patrimoniul existent în zonă.

Autoritățile blăjene au început demersurile pentru modernizarea Podului Minciunilor încă din 2014, conform declarațiilor primarului Rotar, însă cea mai mare problemă ivită a fost trecerea acestuia din proprietatea SNCFR în cea a Primăriei Blaj. Acest lucru s-a realizat abia în anul 2021, printr-o hotărâre de Guvern. Administrația blăjeană și-a făcut temele din timp, iar trecerea Podului Minciunilor în domeniul public al municipiului a găsit Primăria Blaj cu toate studiile de fezabilitate și tehnice pregătite.

La finalul lunii iunie 2021, Primăria Municipiului Blaj a semnat contractul pentru „achiziție proiect tehnic și execuție lucrări – Realizare pasaj superior peste calea ferată (Podul Minciunilor)”, cu câștigătorul licitației, Retter Projectmanagement SRL Șelimbăr, valoarea contractului fiind de 11.749.709,85 lei (fără TVA).

Reabilitarea și modernizarea Podului Minciunilor este o investiție foarte importantă și obligatorie pentru Blaj, care va rezolva, în primul rând, dificultățile create de traficul rutier din zonă. În plus, podul vechi și degradat va fi înlocuit cu unul nou, modern, cu o arhitectură deosebită.

Nicu Goga