Spitalul Municipal Blaj și Centrul de Transfuzie Sanguină Alba organizează miercuri, 27 septembrie 2023, o campanie de donare de sânge. Acțiunea se va desfășura între orele 10:00 și 14:00, la Spitalul Municipal Blaj. Pentru că numărul de pungi în care se recoltează sângele este limitat la 70 și deoarece procesul de recoltare nu permite un număr mare de donări simultane, organizatorii îi roagă pe blăjenii interesați să se programeze din timp, la numărul de telefon 0736-393.363. Spitalul Municipal Blaj a anunțat că 20 dintre angajații instituției vor dona sânge la acțiunea de săptămâna viitoare.
Pentru fiecare donare de sânge, o persoană beneficiază de o zi liberă plătită, în ziua donării, conform legii, va primi un card conținând contravaloarea a șapte tichete de masă (1 tichet = 10 lei) și beneficiază de reducere de 50% la abonamentul pentru transportul comun pentru o perioada de o lună. De asemenea, va primi la cerere un buletin de analize cu rezultatele testelor efectuate.
Recomandări pentru donatori
Dimineața, înainte de donare, se servește un mic dejun ușor, fără grăsimi și se consumă lichide cum ar fi: ceai îndulcit, cafea, suc, lapte. Donatorul trebuie să vină odihnit. Nu se consumă alcool înainte de donare cu 48 ore. Nu se fumează înainte de donare și două ore după. Femeile nu au voie să doneze în perioada menstruală, când sunt însărcinate sau în perioada de lăuzie. Donatorul trebuie să vină la donare cu un act de identitate.
Principalele criterii pe care trebuie să le îndepliniți pentru a putea dona sânge
– vârsta: 18 – 60 ani;
– greutate: femei – între 50 și 100 kg; bărbați – între 55 și 110 kg;
– pulsul: 60 – 100 bătăi pe minut;
– să nu suferiți de boli cronice (diabet, cancer, ciroză hepatică, boli autoimune, alte boli infecțioase etc.);
– să nu aveți alergii severe (cele sezoniere, minore nu sunt criteriu de excludere);
– să nu fi suferit intervenții chirurgicale majore în ultimele 6 luni, operații minore în ultimele 3 luni sau intervenții stomatologice mici în ultimele 7 zile;
– să nu fiți sub vreun tratament medicamentos (suplimentele alimentare precum vitaminele și mineralele, de exemplu vitamina C și Zinc sunt acceptate);
– să nu vă fi tatuat și să nu vă fi pus piercing în ultimele 6 luni;
– să nu fiți în perioada menstruală (sau cu câteva zile înainte sau după);
– să nu consumați alcool cu 48 h înaintea donării.
Informații pentru donatorii de sânge
Sângele este cel mai prețios dar pe care cineva poate să-l ofere altei persoane. Este darul vieții. Donarea voluntară reprezintă un gest umanitar ce nu poate fi evaluat în bani, valoarea vieții oricăruia dintre noi fiind incomensurabilă.
La ora actuală, sângele nu poate fi înlocuit cu altceva din cauza structurii sale complexe și a numeroaselor funcții îndeplinite în organism. Iată de ce e bine, e necesar sa donăm sânge! Acesta nu poate fi cumpărat de la farmacie, trebuie să fie oferit de cineva.
Dintr-o pungă de sânge se pot obține trei produse sanguine, astfel că o persoana care donează poate ajuta trei bolnavi. Două din aceste produse sanguine si cele mai solicitate au perioada de valabilitate de 42 zile (globulele roșii) și de 5 zile (trombocitele). Astfel, Centrul de Transfuzie Sanguină nu poate stoca sânge pe o perioadă lungă de timp. De aici rezultă nevoia constantă de donatori de sânge.
Cu ocazia prezentării la donare se pot depista anumite boli, în urma consultației medicale și în urma testelor de sânge care se efectuează în predonare și în postdonare. Se fac următoarele analize: test pentru anemie (hemoglobina), glicemie, teste pentru: hepatita B, hepatita C, HIV/SIDA, sifilis, HTLV, ALT(pentru ficat), grupa de sânge, Rh.
Foto: Internet (rol ilustrativ)
Categories:
Adauga un comentariu