Blaj: coduri galbene de instabilitate atmosferică și căldură, până vineri, 29 iulie

Municipiul Blaj se află sub două coduri galbene, unul de instabilitate atmosferică și unul de caniculă, valabile până vineri, 29 iulie.

Codul galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată este valabil în intervalul miercuri, 27 iulie, ora 12:00 – vineri, 29 iulie, ora 02:00. În intervalul menționat, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată în după-amiaza și seara zilei de miercuri (27 iulie), îndeosebi în centrul, estul țării și la munte, apoi din a doua parte a nopții de miercuri spre joi (27/28 iulie) și în sud-vest și sud. Vor fi averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat vijelii (viteze la rafală de peste 55…70 km/h) și grindină. Pe alocuri cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp. În extremitatea de sud a țării, astfel de fenomene se vor semnala cu precădere în după-amiaza zilei de joi (28 iulie) și în noaptea de joi spre vineri (28/29 iulie).

Codul galben de caniculă este valabil joi, 28 iulie, și vineri, 29 iulie. În intervalul menționat valul de căldură se va menține în vestul, nord-vestul și local în centrul și sudul țării. Disconfortul termic va fi ridicat și indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime se vor situa între 32 și 37 de grade.

 

Notă: Sâmbătă (30 iulie) disconfortul termic va fi ridicat în sud, centru și est, unde vremea va fi local caniculară, însă din a doua parte a zilei instabilitatea atmosferică se va accentua mai întâi în vest și nord-vest, apoi treptat și în restul teritoriului.

Sursa: Administratia Nationala de Meteorologie RA/Facebook