Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) va organiza, în anul 2023, mai multe evenimente care vor marca împlinirea a 75 de ani de de la scoaterea în afara legii a Bisericii Greco-Catolice. În acest sens, directorul executiv al instituției, Prof. univ. dr. Florin-Daniel Șandru, s-a aflat la Blaj, unde s-a întâlnit, la sediul Curiei Arhiepisopiei Majore, cu Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcopul auxiliar de Alba Iulia și Făgăraș și cu Părintele Cristian Barta, Decanul Facultății de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca.
Printre manifestările propuse pentru anul viitor se află organizarea, la Blaj, a unei conferințe internaționale de nivel academic, dezbateri și proiecții de filme documentare, deschiderea unei linii de cercetare și de producție editorială pe această tematică, dar și organizarea unei expoziții itinerante, la nivelul întregii țări, care să pornească, în iunie 2023, de la Blaj.
Într-un interviu pentru Radio Blaj TV Online, Florin-Daniel Șandru a vorbit despre discuțiile avute la Blaj, precum și despre manifestările propuse de IICCMER pentru marcarea celor 75 de ani de la scoaterea în afara legii a Bisericii Greco-Catolice, de către autoritățile comuniste din România, în 1 decembrie 1948.
„A fost o zi foarte luminoasă, pentru că am întâlnit niște oameni dedicați și am încrederea că voi fi și eu dedicat acestui eveniment care va marca, anul viitor, cei 75 de ani trecuți de la o tragedie și de la o mare nedreptate care i s-a făcut Bisericii Române Unite. Va fi o serie de evenimente care va culmina cu organizarea, la Blaj, a unei conferințe internaționale. M-am bucurat de o deschidere totală din partea Preasfinției Sale Cristian Cruișan, Episcopul auxiliar de Alba Iulia și Făgăraș, am avut deasemenea bucuria de a discuta cu părintele Cristian Barta, decanul Facultății de Teologie Greco-Catolică, și am împărtășit idei și proiecții pentru ca acest eveniment să fie organizat la standarde academice foarte calitative, dar în aceeași măsură să fie deschis și publicului larg.
Vom avea o serie întreagă de dezbateri, vom avea proiecții de filme documentare, vom deschide o linie de cercetare și de producție editorială pe această tematică, respectiv traumele Bisericii Române Unite în timpul regimului comunist. De asemenea, vom organiza expoziții itinerante, care vor pleca de la Blaj, unde va fi punctul zero, cel mai probabil în prima decadă a lunii iunie 2023, după care se va merge în alte orașe mari, în centre universiare, dar și în orașe medii și mijlocii, în licee, astfel încât să prezentăm această istorie traumatică pentru întreaga societate românească, în particular pentru Biserica Română Unită, tinerelor generații. Credem că este important ca dincolo de aspectele academice, strict de nișă, să ajungem la straturile profunde ale societății. Asta ne propunem și evenimentele acestea se vor derula pe întreg parcursul anului 2023.
Noi sperăm să marcăm, prin trecerea noastră la Blaj, dar și prin revenirile ulterioare, în această cetate a spiritului, care iradiază, în continuare, ceea ce înseamnă patriotismul civic, spiritualitatea și deschiderea, istoric vorbind, occidentală a comunității, să putem să ne legăm cumva și instituțional, care să treacă dincolo de această bornă istorică de 75 de ani, care semnifică, practic, un început de restaurare a memoriei, într-o manieră onestă sub aspect intelectual și de aducere în lumină a adevărului unui trecut traumatic pentru clerul greco-catolic și pentru credincioșii săi.”
Interviul complet cu directorul executiv IICCMER, Prof. univ. dr. Florin-Daniel Șandru, poate fi vizionat în fișierul video de mai jos:
1 Comentariu
Ma bucura demararea proiectului pt recunoasterea prigoanei dusa inpotriva bisericii noastre ,de fapt impotriva primelor institutii secundare de invatamant romanesc,pentruca Blajul era,, orasul Scolilor”.In scolile Blajului ,profesorul fie ca preda Fizica sau Educatia fizica ,trebuia sa aiba si studii de Teologie.In 1948 aveam 12 ani.Tata ,Iacob Borcea, era profesor titular la Liceul Sf Vasile,mama profesoara de Latina la Liceul Teoretic din Institutul Recunostiintei si aveau 5 copii.Dupa barbara Reforma a Invatamantului si refuzul profesorilor de a trece la ortodoxie, destinele tuturor s-au frant…Tatal meu a fost repartizat la o scoala din Cornesti ,judetul Bacau,mama care era in asteptarea celui de al saselea frate ,la o scoala elementara in judetul Ilfov…Dupa ultima cuvantare a episcopului Ioan Suciu, tinuta in Catedrala Sf Treime in 27 Oct 1948,urmata de arestul sau ,au fost jaful Bibliotecii Universitare,arestul directorului bibliotecii prof Stefan Manciulea si arestarea in masa a profesorilor din scolile desfiintate , care au fost dusi la Aiud pentru 6 saptamani.(Cred ca a fost una dintre cele mai masive arestari intr-o singura localitate!)In Blaj a fost infiintata o scoala gimnaziala mixta in care predau invatatori ,promovati de PCR,incapabili sa duca pana la capat o demonstratie la Mate/Fizica sau sa exprime logic o serie de evenimente la Istorie.Am avut noroc ca sora mamei de la Sibiu, m-a luat acolo sa urmez liceul ,altfel as fi ramas cu 7 clase,desi m-am nascut in ,,orasul Scolilor”!.(In 2020 mi- am publicat memoriile in editura clujeana Casa Cartii de Stiinta sub titlul: O viata asa cum a fost)
Comments are closed.