Blaj: Lucrările de reabilitare și modernizare a Podului Minciunilor încep în 15 martie

Lucrările de reabilitare și modernizare a Podului Minciunilor vor începe în data de 15 martie și se vor finaliza până la finalul anului. Primăria Municipiului Blaj a predat, joi, amplasamentul lucrării firmei Retter Projectmanagement SRL Șelimbăr, câștigătorul licitației de proiectare și execuție, iar firma sibiană deja a început amplasarea organizării de șantier. Costul investiției, realizată din fonduri locale și guvernamentale, se ridică la aproximativ 14 milioane de lei (cu TVA).

Primarul Municipiului Blaj, Gheorghe Valentin Rotar, a declarat că a primit promisiuni de la executantul lucrării că Podul Minciunilor va fi finalizat până la data de 1 decembrie 2022. Pe perioada lucrărilor, traficul rutier în zonă va fi deviat, iar soluțiile, identificate deja, au fost gândite astfel încât disconfortul creat să fie minim. Până la începerea lucrărilor, autoritățile blăjene vor prezenta și varianta găsită pentru devierea circulației în zonă, realizată pe baza unor studii de trafic efectuate în acest sens.

Noul pod va avea cinci benzi de circulație rutieră și două benzi pentru circulația pietonală, cu trotuare acoperite și încălzite. La finalul lucrărilor, Podul Minciunilor va fi una dintre cele mai spectaculoase construcții din România, cu soluții arhitecturale contemporane care respectă patrimoniul existent în zonă.

Autoritățile blăjene au început demersurile pentru modernizarea Podului Minciunilor încă din 2014, conform declarațiilor primarului Rotar, însă cea mai mare problemă ivită a fost trecerea acestuia din proprietatea SNCFR în cea a Primăriei Blaj. Acest lucru s-a realizat abia în anul 2021, printr-o hotărâre de Guvern. Administrația blăjeană și-a făcut temele din timp, iar trecerea Podului Minciunilor în domeniul public al municipiului a găsit Primăria Blaj cu toate studiile de fezabilitate și tehnice pregătite.

La finalul lunii iunie 2021, Primăria Municipiului Blaj a semnat contractul pentru „achiziție proiect tehnic și execuție lucrări – Realizare pasaj superior peste calea ferată (Podul Minciunilor)”, cu câștigătorul licitației, Retter Projectmanagement SRL Șelimbăr, valoarea contractului fiind de 11.749.709,85 lei (fără TVA).

Reabilitarea și modernizarea Podului Minciunilor este o investiție foarte importantă și obligatorie pentru Blaj, care va rezolva, în primul rând, dificultățile create de traficul rutier din zonă. În plus, podul vechi și degradat va fi înlocuit cu unul nou, modern, cu o arhitectură deosebită.

Adauga un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *