Catedrala Blajului: Comemorarea Cardinalului Alexandru Todea, la 20 de ani de la trecerea la cele veșnice

Duminică, 22 mai 2022, în Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime“ din Blaj, a fost comemorat Cardinalul Alexandru Todea (1912-2002), la 20 de ani de la trecerea la Casa Tatălui Ceresc.

Cardinalul Alexandru Todea s-a născut la data de 5 iunie 1912, la Teleac, fiind al 13-lea din cei 16 copii ai familiei de ţărani Gheorghe şi Maria Todea. A studiat la Reghin, Blaj şi Roma. După suprimarea Bisericii Greco-Catolice în 1948 de către comunişti a continuat să-i păstorească pe credincioşii greco-catolici aflaţi sub persecuţie.

La data de 19 noiembrie 1950 a fost consacrat episcop greco-catolic în clandestinitate. Pe data de 31 ianuarie 1951 a fost arestat de comunişti şi ulterior condamnat la muncă silnică pe viaţă pe motiv că a fost greco-catolic. A fost închis aproape 16 ani, fiind eliberat în 1964 odată cu graţierea deţinuţilor politici. Pe timpul regimului Ceauşescu a trimis numeroase memorii şi scrisori dictatorului, cerând repunerea in libertate a Bisericii Greco-Catolice.

După căderea regimului comunist şi recunoaşterea oficială a Bisericii Greco-Catolice, a devenit Mitropolitul ei. A fost creat Cardinal al Bisericii Catolice de către Papa Ioan Paul al II-lea la data de 29 iunie 1991. A trecut la viaţa veşnică la 22 mai 2002, la Târgu Mureş, şi este înmormântat în Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Treime” din Blaj.

Adauga un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *