Cel mai mare pod de pe râul Târnava a fost inaugurat duminică la Crăciunelu de Jos

Duminică, 18 decembrie 2022, a fost inaugurat podul peste râul Târnava, unul din cele mai importante proiecte pentru comuna Crăciunelu de Jos. Acesta a fost făcut inițial ca un pod pentru a avea acces la un terenurile agricole, însă acum podul va avea o utilitate mai mare pentru că va fi integrat în viitorul drum care va face legătura cu localitatea Tiur și care va fi construit prin Programul „Anghel Saligny”, scrie ziarulunirea.ro

Podul va lega un număr de 35 de gospodării de corpul comunei și va ajuta la exploatarea a peste 600 de hectare de teren agricol, aflate dincolo de râul Târnava, fiind finanțat prin fonduri guvernamentale disponibile prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL).

Podul, cu o lungime de 100 de metri, două benzi pentru traficul auto și trotuare pentru pietoni, înlocuiește vechea construcție din lemn, aflată într-o stare de deteriorare avansată.

Podul inaugurat la Crăciunelu de Jos deschide calea unei investiții mult așteptate, modernizarea și asfaltarea drumului care leagă comuna de satul Tiur și implicit o nouă cale rutieră mai scurtă pentru cei din zona Blaj.

Primarul comunei Crăciunelu de Jos, Lenuța Bubur, a declarat că împreună cu Primăria Blaj a fost întocmit un proiect prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, care a și primit aprobarea, astfel încât să fie făcută legătura între Crăciunelu de Jos și Tiur, pe o lungime de peste trei kilometri.

Prezent la inaugurarea podului de la Crăciunelu de Jos, primarul municipiului Blaj, Gheorghe Valentin Rotar, a declarat că această investiție reprezintă un punct foarte important de mobilitate, ce va fi valorificată din plin și care va face legătura cu satul Tiur, localitate aparținătoare a Blajului, în vederea decongestionării DN14B. Astfel, locuitorii de pe Valea Secașelor vor avea posibilitatea să evite Blajul și să intre în DN14B, la Crăciunelu de Jos.

Prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” au fost alocați comunei Crăciunelu de Jos peste 4.1 milioane lei, pentru realizarea drumului comunal DC. 34 Blaj – Veza ( DJ 107) – Izvoarele – Tiur – Crăciunelu de Jos ( DN 14 B). Autoritățile locale din Blaj și Crăciunelu de Jos speră că asfaltarea acestui drum va fi realizată în maximum doi ani.

Sursa: ziarulunirea.ro