Cutremur în România, resimțit și la Blaj, marți, 14 februarie 2023

Un al doilea cutremur a fost resimțit la Blaj, marți, 14 februarie, în jurul orei 15:16. Cutremurul de marți a avut magnitudinea de 5,7 grade pe scara Richter și a fost mai puternic decât cel de luni, 13 februarie, de asemenea resimțit la Blaj.

Cutremurul s-a înregistrat la ora 15:16, iar Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP) a anunțat inițial că seismul a avut loc în județul Vâlcea, la adâncimea de 28.638 kilometri. Ulterior, INFP a anunțat că seismul a a avut magnitudinea 5,7 și s-a produs în județul Gorj, unde și luni s-a produs un cutremur. Cutremurul s-a înregistrat la o adâncime de 40 de kilometri.

La ora 15:26, seismul a fost urmat de o replică produsă la o adâncime de 10 kilometri, care a avut magnitudinea de 3,4, a anunțat Institutul Național pentru Fizica Pământului. O altă replică a fost înregistrată la 15:29 și a avut magnitudinea 3,5.

Luni, la ora 16:58, s-a produs în România un prim cutremur, care a fost resimțit și la Blaj. Cutremurul a avut magnitudinea de 5.2 pe scara Richter, în Oltenia, județul Gorj, la adâncimea de 15 km. Ulterior, adâncimea a fost revizuită de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) la 16,5 km.

Cutremurul de luni a avut și o replică de magnitudine 3 (revizuită la 2,8 și adâncime 11,2 km), la interval de circa 20 de minute, care a fost precedată de altă replică de 2,4, la 17.13 (adâncime 12,4 km) și urmată de o altă replică, la ora 17.50, de magnitudine 3,4 și adâncime 8,2 km.

Până la acest moment, nu au fost primite apeluri prin intermediul 112 și nici nu au fost semnalate pagube materiale sau victime, informează DSU și IGSU.

Echipaje operative din județele unde seismul a fost resimțit vor fi trimise în teren pentru efectuarea misiunilor de recunoaștere.

Informații despre măsurile și modul de comportare înainte, în timpul și după producerea unui seism, aici: https://fiipregatit.ro/ghid/cutremur/

Reguli de comportare în caz de cutremur: https://youtu.be/rlEuJdtQrgI

ATENȚIE: În cazul seismelor, Sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări, anterior declanșării acestora.

Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecințe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populației, cu măsuri de protecție adecvate (de exemplu: puncte de distribuție a ajutoarelor de urgență).
https://ro-alert.ro/intrebari-frecvente/

Foto: Internet