Eveniment muzical de excepție la Blaj! Creații din opera compozitorului Iacob Mureșianu (1857 – 1917) vor putea fi ascultate în cadrul unui concert organizat în Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime” din Blaj, luni, 12 iunie 2023, de la ora 18:00. Evenimentul, organizat de Asociatia La Muse – Héritage Musical din Montreal (Canada), înființată la inițiativa doamnei Ioana German, strănepoata compozitorului, face parte din cadrul turneului muzical „LA MUSE Diversitate Culturală 2023”, ce se desfășoară în Romania, în perioada 12 iunie – 18 iunie 2023, la Blaj, Sibiu, Sighișoara și Brașov.
Concertul din Catedrala Blajului este dedicat în exclusivitate compozitorului Iacob Mureșianu, primul profesor laic de muzică din școlile blăjene, care și-a desfășurat activitatea în Mica Romă între anii 1885 – 1917.
În concertul de la Blaj, Asociația La Muse – Héritage Musical din Montreal (Canada) propune, în prima parte, un recital pentru pian solo și soliști acompaniați la pian, iar în partea a doua publicul va putea asculta balada „Erculean”, o piesă de mare valoare culturală românească, prezentată de multe ori de corul La Muse în Canada, România, Spania și Grecia.
Artiștii participanți sunt: Irina Iftene – soprană, Liviu Iftene – tenor (soliști ai Operei din Brașov), Luzia Veiga – soprană (Canada), Corul La Muse Diversité, dirijoare Ioana German și pianistul Beguentch Gueldyev (Canada).
Soliștii Operei din Brașov sunt artiști consacrați cu care Asociatia La Muse – Heritage Musical colaborează din anul 2013, împreună susținând concerte în Canada, România sau turnee în alte țări din Europa. Artiștii canadieni sunt colaboratori ai asociației sau soliști cunoscuți în comunitate. Soprana Luzia Veiga este prezentă în proiectele muzicale ale asociației de peste șase ani, cu o bogată activitate. Pianistul Beguentch Gueldyev este colaborator al asociației de nouă ani, de asemenea cu o bogată activitate muzicală, în special în ceea ce privește muzica clasică românească.
Despre compozitorul Iacob Mureșianu
Născut la Brașov, în 29 iunie 1857, Iacob Mureșianu s-a stabilit la Blaj în anul 1885, ca urmare a bursei acordate de Mitropolia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, pentru a studia, între 1880 – 1884, la „Conservatorul Regal” din Leipzig. Odată cu mutarea sa la Blaj, unde a devenit dirijor al Corului Catedralei Mitropolitane (1886 – 1917) şi al Corului Asociaţiei meseriaşilor din oraş (1903 – 1910), Iacob Mureșianu a înființat mai multe formații artistice, formații camerale, coruri, orchestre ale elevilor și studenților, cărora le preda lecții de pian, vioară, flaut și compoziție.
Iacob Mureșianu a înființat la Blaj prima revistă muzicală din ţara noastră, intitulată „Musa Română”, pe care a condus-o până în anul 1907, în această revistă publicându-și majoritatea creațiilor muzicale.
El a rămas la Blaj până la sfârșitul vieții, tot aici fiind și înmomântat. Iacob Mureșianu a fost fiul lui Iacob Mureșianu (1812 – 1887), profesor și publicist, membru de onoare al Academiei Române, cel care i-a succedat lui George Barițiu la conducerea revistelor „Gazeta Transilvaniei” și „Foaie pentru minte, inimă și literatură”.
Despre Asociația La Muse – Heritage Musical
Asociația La Muse – Heritage Musical are ca scop promovarea muzicii și organizarea de evenimente culturale, axate în special pe muzica clasică românească. De paisprezece ani organizează concerte la care participă atât artiști români, cât și canadieni. Asociația a fost înființată la inițiativa doamnei Ioana German, strănepoata compozitorului român Iacob Mureșianu, cu scopul de a promova muzica clasică, în special muzica românească, pe meleaguri canadiene sau internaționale (turnee în Europa, unde sunt promovate piese ale compozitorilor români).
Proiectul turneelor diversității culturale, care a debutat cu prima ediție în 2013, este un proiect de anvergură, care dorește să facă cunoscut publicului, în primul rând, contribuția neprețuită a compozitorilor români la muzica universală și să sublinieze promovarea varietății culturale, aspect de bază al vieții sociale canadiene, prin colaborarea cu artiști ai diversității canadiene.
Nicu Goga (Radio Blaj)