În acest weekend trecem la ora de vară

România trece la ora de vară în noaptea de sâmbătă spre duminică, când ora 03:00 va deveni ora 04:00. Ziua de duminică devine astfel cea mai scurtă zi din anul 2022 și va avea 23 de ore.
Ora de vară va fi valabilă în 2022, în România, din 28 martie până în 31 octombrie 2022, atunci când vom reveni la ora de iarnă.

Ideea orei de vară a apărut pentru prima dată la omul de știință Benjamin Franklin, în anul 1784. Acesta a scris un eseu numit „An Economical Project” în care a emis câteva idei pentru economisirea uleiului folosit la lămpile de iluminat. Una din metode era introducerea unei perioade de timp în timpul verii. Pe când se află la Paris, la vârsta de 78 de ani, acesta s-a ocupat de modul în care lămpile cu ulei produceau lumina și cât de eficiente erau acestea. Într-o dimineață de vară, Benjamin Franklin s-a trezit la ora 06:00, surprins de cât de multă lumină îi întră în cameră. La început a crezut că sunt lămpile cu ulei ce se instalau pe străzile Parisului. Dar a observat că Soarele tocmai răsărea la orizont.

Ideea lui Franklin a fost preluată de către William Willett, un constructor britanic. Și acesta a fost uimit când într-o dimineață de vară, în jurul orei 06:00, chiar dacă afară era lumină, toate obloanele caselor erau închise. El a propus într-un pamflet din 1907 să se adauge 20 de minute în fiecare duminică din aprilie și să se scadă aceste minute în duminicile lunii septembrie. În anul 1908 s-a incercat introducerea acestei reguli, în Marea Britanie, dar a fost întâmpinată negativ.

Primii care au introdus ora de vară au fost germanii, începând cu anul 1916 (între 30 aprilie – 1 octombrie). Au urmat britanicii, care au introdus ora de vară tot în 1916 (între 21 mai – 16 octombrie). Alte țări care au introdus ora de vară au fost Belgia, Denemarca, Franța, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia și Tasmania.

Pe 19 martie 1918 s-a introdus și în Statele Unite ora de vară, dar a fost folosită doar până în 1919. Din cauza opoziției fermierilor s-a renunțat la ora de vară. Cea mai mare confuzie s-a creat în Statele Unite, unde fiecare stat avea propria regulă de introducere a orei de vară, situație ce s-a menținut până în 1966.

În acest moment, 70 de țări au introdus ora de vară. Ora de vară nu este folosită în țările de la Ecuator și de la tropicul Capricornului. Două țări importante, Japonia și China, nu folosesc ora de vară.

Uniunea Europeană a unificat pentru prima dată trecerea la ora de vară în 1980, pentru a asigura o abordare unitară a acesteia în cadrul pieței unice.

În România, ora de vară a fost introdusă prima oară în 1932 (între 22 mai – 2 octombrie). Din 1933 și până în 1940, când s-a renunțat la acest obicei, ora de vară era introdusă în prima duminică din aprilie până în prima duminică a lui octombrie. Între anii 1941 și 1979 nu s-a mai folosit ora de vară. Reintroducerea orei de vară s-a produs în 1979, când România a semnat Convenţia fusurilor orare.

În 1997 a intrat în vigoare Ordonanţa nr. 20/1997 privind stabilirea orarului de vară şi a orei oficiale de vară pe teritoriul României, care la art (1) preciza că: „În cadrul orarului de vară se stabileşte ora oficială de vară, decalată cu o oră în avans faţă de ora Europei Orientale, aplicabilă din ultima duminică a lunii martie, ora 03:00, care devine ora 04:00, până la ultima duminică a lunii octombrie, ora 04:00, care devine ora 03:00″.

Până în 1996, cu mici excepții, ora de vară se introducea la sfârșitul lui martie și dura până la sfârșitul lui septembrie. Din 1997 s-a trecut la ora de vară începând cu ultima duminică din luna martie, care durează până în ultima duminică din luna octombrie.

Trecerea de la ora de iarnă la ora de vară a fost intens dezbătută în ultimii ani, Parlamentul European recomandând renunțarea la schimbarea orei, începând cu anul trecut. A rămas însă la latitudinea statelor membre această decizie.

Europarlamentarii au îndemnat, repetat, la accelerarea eforturilor de a răspunde apelului lansat de cetățeni pentru renunțarea la schimbarea orei – ora de vară/ora de iarnă – în statele membre ale Uniunii Europene, arată un comunicat publicat de Parlamentul European.

Un sondaj al Uniunii Europene, efectuat pe 4,6 milioane de oameni, arată că oamenii resimt disconfort fizic și mental din cauza schimbării orei. Oamenii întâmpină probleme în a adormi sau au chiar insomnii. Aproximativ 40% dintre respondenți au spus că au avut probleme în a se concentra, iar o treime s-au simțit irascibili. Unele persoane acuză o oboseală puternică după schimbarea orei, însoţită eventual de o senzaţie de disconfort şi chiar de dureri de cap.

Sursă: https://www.hotnews.ro/stiri-esential-25447579-data-schimba-ora-2022.htm

Adauga un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *