Interviu cu Raluca Alexandra Ilișiu și Andreea Ilișiu, fondatoarele grupului „Blăjenii Uniți pentru Ucraina”

Solidaritate uriașă a blăjenilor pentru refugiații din Ucraina! De la izbucnirea războiului în țara vecină, mii de blăjeni au oferit donații pentru refugiații din Ucraina. În fabrici, unități de învățământ, biserici sau pe rețelele de socializare, locuitorii Blajului și cei din localitățile învecinate și-au manifestat solidaritatea cu persoanele care suferă în urma ostilităților din Ucraina. În funcție de posibilitățile materiale de care dispun sau de timpul pe care îl au la dispoziție, blăjenii au făcut front comun pentru a veni în sprijinul refugiațiilor, femeilor și copiilor care au luat drumul unei lungi și dureroase pribegii.

Una dintre cele mai reușite campanii umanitare locale o reprezintă cea desfășurată prin intermediul grupului de facebook „Blăjenii Uniți pentru Ucraina”, prin intermediul căruia s-au strâns în primele cinci zile de la înființare peste o sută de pachete umanitare. Cu peste 700 de membri, grupul a devenit o platformă prin intermediul căreia toți cei care au dorit să se implice în ajutorarea refugiaților din Ucraina au putut să comunice și să se coordoneze mai bine, pentru ca această campanie de donații să fie, în primul rând, rapidă și eficientă.

Radio Blaj a stat de vorbă cu Raluca Alexandra Ilișiu și Andreea Ilișiu, fondatoarele grupului „Blăjenii Uniți pentru Ucraina”, două surori din Blaj, care locuiesc în Cluj, oraș în care au făcut studii în comunicare și în care au o activitate vizibilă în voluntariat.

„Totul a început cu venirea noastră la Blaj. Am venit împreună miercuri seara la Blaj, iar joi dimineața, când ne-am trezit, am văzut că a început războiul în Ucraina. Noi duminica trebuia să fim înapoi la Cluj. În primele două zile de război am stat mai mult în fața televizorului și pe site-urile de știri și am văzut, cu tristețe, situația de acolo, apoi ne-am gândit că trebuie să facem ceva, am fost obișnuite tot timpul din voluntariatele anterioare să ne mobilizăm dacă este cazul.

Grupul a luat ființă cu mine și cu Andreea, am sunat la o organizație neguvernamentală din Cluj care se ocupă cu preluarea donațiilor, care are logistica necesară pentru așa ceva și despre care știam că este singura (cred că între timp au mai apărut și altele) ce desfășoară activități umanitare în Ucraina, în Cernăuți. Am pornit grupul și mărturisesc că nu ne-am așteptat, pentru că nu am știut cum o să răspundă comunitatea la apelul nostru, dar am fost foarte surprinse, într-un mod plăcut evident, că s-au mobilizat oamenii din Blaj și din toate satele din zonă, care ne-au ajutat cu donații, cu transport și cu tot ceea ce a fost nevoie. A crescut foarte repede grupul, am fost surpinse, nu am știut cum să gestionăm situația la un moment dat, dar ne-am pus repede pe picioare și am reușit să rezolvăm situația generată de numărul mare de donații. Au venit alături de noi foarte multe persoane care ne-au ajutat cu strîngerea și distribuirea donațiilor.

Noi, chiar dacă aveam experiență în social media, nu am făcut decât să distribuim și să promovăm pe conturile noastre personale grupul. (…) La început intram în contact direct, prin mesaje cu peste 100 de persoane care ne solicitau diverse informații, dar apoi am fost nevoite să punem anunț direct pe grup despre modul în care fiecare poate ajuta”

În scurt timp, donațiile au fost peste așteptări, iar pachetele pentru Ucraina au devenit voluminoase, acestea conținând diverse obiecte necesare refugiaților, de la saltele, pături și produse de igienă, până la alimente neperisabile, produse pentru copii și mâncare pentru animalele de companie, ne-au mărturisit Raluca Alexandra Ilișiu și Andreea Ilișiu, care între timp au revenit la Cluj, orașul în care locuiesc și muncesc:

„Am avut de transportat și trei saltele, am primit și pături, care nu au fost atât de greu de gestionat, pentru că le-am pus în saci, dar mai grele de transportat au fost produsele de igienă și în special conservele, pentru că am avut cutii de peste 30 de kilograme. Până la finalul săptămnii trecute am trimis patru transporturi cu donații, la Cluj, pentru a fi preluate, sau direct la Suceava.

Deși nu o să ne mai ocupăm în mod direct de colectare, în urma noastră vor rămâne două persoane din Blaj care s-au oferit să continue această activitate umanitară, dar o să le ajutăm cu transportul, o să le oferim toate contactele noastre, oameni care deja au fost acolo, în zona de graniță și care ne-au spus că vor mai face transporturi dacă este nevoie. În Blaj o să continue campania de donații, ne bucură interesul ridicat al blăjenilor, pe care îi rugăm să participe la strângerea de donații pentru că situația va mai dura și tot mai mulți refugiați vor sosi în România.

Magazinul Medina se va implica activ în continuare cu colectarea donațiilor, Cristina Filip, vecina noastră, care strânge donații la ea acasă, așa cum am făcut până acum și noi, iar în momentul când se vor strânge donații pentru un transport, vom fi acolo și vom lua legătura cu cei care au mai mers în zona și o să se rezolve.”

Blăjenii sunt invitați să continue campania de donații, iar fondatoarele grupului „Blăjenii Uniți pentru Ucraina” ne spun și care sunt cele mai necesare produse pentru refugiați:

„Cele mai importante sunt medicamentele, oricum vom primi liste cu necesarul pentru cei de acolo, liste ce vor fi postate pe grup. Este foarte importantă și mâncarea, dar aici avem rugămintea ca alimentele să fie neperisabile, pentru că pe refugiați nu îi ajută alimente de genul paste, făină sau ulei, ei au nevoie conserve, biscuiți, napolitane și în general de lucruri care pot fi luate dintr-o cutie și consumate pe loc. Mâncarea de bebeluș este foarte importantă, cele mai utile fiind borcănașele care se găsesc în supermarketuri, la fel și mâncarea pentru animalele de companie, pentru că, spre bucuria oastră, cei mai mulți refugiați își iau animalele de companie cu ei, ca pe orice membru al familiei de altfel.”

Grupul „Blăjenii Uniți pentru Ucraina” continuă să fie foarte activ. Aici sunt postate diverse anunțuri, din care toți cei interesați află cum pot să ajute refugiații de război. Sunt persoane interesate să ofere cazare femeilor și copiilor din țara vecină sau care doresc să le faciliteze transportul celor care sunt doar în tranzit în țara noastră, iar cei care vor să fie utili și să slujească această cauză umanitară pot să identifice mai ușor modul în care pot ajuta.

Interviul cu Raluca Alexandra Ilișiu și Andreea Ilișiu, fondatoarele grupului „Blăjenii Uniți pentru Ucraina” poate fi ascultat în fișierul audio de mai jos:

Adauga un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *