Noi măsuri de relaxare propuse de autorități: fără mască obligatorie în spațiile deschise, fără certificat Covid la mall sau restaurant

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, propune ca masca să nu mai fie obligatorie în spațiile deschise, iar oamenii să poată merge la restaurant sau la mall fără certificat Covid. De asemenea, vor putea fi organizate din nou evenimente private.

Alexandru Rafila a anunțat marți, într-o conferință de presă, propunerile ministerului privind măsurile de relaxare în contextul pandemiei. Propunerile vor fi analizate la nivelul Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

Propunerile de relaxare vin după ce ce gradul de ocupare a paturilor Covid a scăzut sub 50%.

„Evoluţia ratei de pozitivitate este în jur de 15% din totalul testelor care se efectuează zilnic și avem și un trend descendent al numărului de decese. Există o anumită întârziere faţă de scăderea numărului de cazuri ale persoanelor internate la ATI. Totuşi, trendul acesta descrescător”, a spus Alexandru Rafila, citat de digi24.

Ministerul Sănătății a propus eliminarea mai multor restricții.

Este vorba despre accesul fără certificat electronic Covid în centrele comerciale, instituțiile publice, hoteluri, pensiuni și restaurante. De asemenea, creșterea limitei de la 30 la 50% din capacitatea maximă a spațiului, fără restricții de interval orar pentru competiții sportive, activitățile din cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole, concertele în aer liber, conferințe, workshopuri, săli de sport și piscine.

Masca nu va mai fi obligatorie în exterior, dar rămâne obligatorie în spațiile publice închise. La evenimentele private vor putea participa până la 200 de participanți. Barurile, cluburile și discotecile rămân însă închise.

Adauga un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *