Școala Gimnazială „Toma Cocișiu” Blaj, gazda celei de a treia întâlniri din cadrul proiectului „Erasmus+ Nature’s safety”, cu elevi și profesori din România, Lituania, Turcia  și Italia

În perioada 5-11 martie 2023, Școala Gimnazială „Toma Cocișiu” Blaj a fost gazda celei de a treia întâlniri de proiect din cadrul proiectului Erasmus+ Nature’s safety: no more selfishness, un proiect de schimb interșcolar, în care sunt implicați elevi și profesori din România, Lituania, Turcia și Italia.

Luni, la sosirea în școală, cei 21 de elevi și 8 profesori din țările partenere au fost întâmpinați de elevi îmbrăcați în frumoasele noastre costume populare, care i-au servit cu pâine și sare și le-au dăruit mărțișoare.

A urmat un minunat program de cântece și dansuri susținut de elevii școlii. Activitatea a continuat cu prezentarea țării, a orașului și a sistemului educațional de către fiecare școală. Apoi copiii s-au delectat participând la jocul didactic „Cine vrea să fie milionar ?”, în care și-au valorificat cunoștințele de istorie, geografie și cultură generală despre țările implicate în proiect.

În după-amiaza zilei, invitații au străbătut orașul la pas, fiind încântați de vederea panoramică de la Crucea lui Iancu, de Teiul lui Eminescu, de Câmpia Libertății, de Catedrala Greco-Catolică sau de Stejarul lui Avram Iancu.

Ziua a doua, a fost rezervată excursiei la Turda. Partenerii de peste hotare au fost încântați de frumunețile naturale din salină, de istoria și legendele acelui spațiu deosebit. Vizita la Fabrica de Știință a prilejuit elevilor oportunitatea să înțeleagă cum se produc undele sonore, gravitația, iluzia optică și multe alte cunoștințe care îi vor ajuta în viitor.

Și cum tema întâlnirii de proiect din România era „Natură și matematică”, activitățile desfășurate miercuri la școală au avut subiecte adecvate. În prima lecție, „Ce știm despre albine ?”, prin comunicare, interacțiune și joc didactic, elevii au împărtășit și și-au îmbogățit cunoștințele despre albine – organizarea activității în stup, roluri, cum produc mierea, lungimea vieții etc. Incursiunea în lumea mirifică a albinelor a continuat cu vizita la Apidava.

A doua lecție a oferit elevilor prilejul de a-și pune în valoare îndemânarea, cunoștințele, creativitatea și abilitatea de a colabora pentru construirea celui mai puternic pod din carton și a celui mai înalt turn din spaghete și bezele.

După prânz, elevii și profesorii implicați în proiect au devenit suporterii celei mai bune echipe de volei feminin din România, Volei Alba Blaj, care a învins echipa CSM București.

Joi, a urmat excursia la Sibiu. Casele din Piața Mare, bisericile, Podul Minciunilor, turnurile, cu istoria și legendele lor i-au încântat pe elevi și profesori deopotrivă, iar vizita la Muzeul Astra a oferit posibilitatea de petrece clipe minunate în aer liber și de a explora modul în care oamenii trăiau și lucrau cu mulți ani în urmă.

Ultima zi de activitate s-a aflat, încă o dată, sub semnul creativității, al colaborării și inventivității. În timpul lecțiilor, folosind hârtie colorată și multă imaginație elevii au creat minunate forme 3D.

A urmat cel mai așteptat eveniment: înmânarea certificatelor de participare. Ceremonia i-a făcut pe elevi să realizeze că aceasta este ultima zi în România și că mai au câteva momente prețioase alături de noii lor prieteni, pe care le-au valorificat jucând volei și fotbal în curtea școlii.

„Întâlnirea de proiect de la Școala Gimnazială „Toma Cocișiu” din Blaj și-a atins scopul. Au fost organizate și desfășurate activități didactice și extrașcolare atractive, interesante, care au îmbogățit cunoștințele și trăirile tuturor celor implicați. Pe parcursul acestei săptămâni, elevii și profesorii au fost autorii unui real schimb de experiență, demonstrând că mediile culturale diverse și limba nu constituie o barieră reală, iar comunicarea între oameni din țări diferite poate fi posibilă și constructivă.”, afirmă prof. înv. primar Mirela Bălău, manager de proiect.