Toate momentele vizitei Cardinalului Leonardo Sandri la Blaj – Video

Cardinalul Leonardo Sandri, Prefect al Congregației pentru Bisericile Orientale s-a aflat la Blaj în zilele de 4-5 iunie 2022, la aniversarea a trei ani de la vizita apostolică a Sfântului Părinte Papa Francisc, din 2 iunie 2019, în Mica Romă. În prima zi a vizitei de la Blaj, sâmbătă 4 iunie, Eminența Sa a binecuvântat centrul pentru refugiați „Casa Milostivirii – Papa Francisc” și a participat la deschiderea sesiunii ordinare a Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică. Duminică, Cardinalul Leonardo Sandri a concelebrat Sfânta Liturghie, în Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime” din Blaj, la Sărbătoarea Fericiților Episcopi Martiri Greco-Catolici Români, marcată în acest an în data de 5 iunie și a participat la un moment de rugăciune în biserica greco-catolică din cartierul Barbu Lăutaru din Blaj, lăcaș de cult dedicat comunității rome din oraș, care a fost vizitat de Sfântul Părinte în urmă cu trei ani, a cărei piatră de temelie a fost binecuvântată de Eminența Sa în toamna anului 2017.

Înaltul Prelat de la Vatican a fost însoțit la Blaj de Excelența Sa Miguel Maury Buendia, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova și de Subsecretarul Congregației pentru Bisericile Orientale, don Flavio Pace.

 

 

 

 

 

 

 

 

Cardinalul Leonardo Sandri a binecuvântat Centrul pentru refugiați „Casa Milostivirii – Papa Francisc”

Cardinalul Leonardo Sandri, Prefect al Congregației pentru Bisericile Orientale a sosit, sâmbătă 4 iunie 2022, la Blaj, în vizita prilejuită de aniversarea a trei ani de la vizita apostolică a Sfântului Părinte Papa Francisc, din 2 iunie 2019. Însoțit de Excelența Sa Miguel Maury Buendia, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova și de Subsecretarul Congregației pentru Bisericile Orientale, don Flavio Pace, Înaltul Prelat a binecuvântat Centrul pentru refugiați „Casa Milostivirii – Papa Francisc”, situat în Piața 1848. La acest eveniment au participat Episcopii Greco-Catolici din România, reprezentanți ai instituțiilor care au finanțat amenajarea acestui centru, preoți, persoane consacrate și copiii care vor primi duminică, în Catedrala Arhiepiscopală, Prima Împărtășanie Solemnă.

Amenajarea Centrului pentru refugiați „Casa Milostivirii – Papa Francisc” din Blaj este răspunsul pe care Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș îl dă apelului Sfântului Părinte Papa Francisc de a primi refugiați din Ucraina, țară afectată de război, punând în practică motto-ul vizitei apostolice pe care Papa Francisc a efectuat-o în țara noastră: „Să mergem împreună!”

Cardinalul Leonardo Sandri a salutat construirea acestui centru pentru refugiați, despre care spune că este o adevărată Poartă a Milostivirii, în care Papa Francisc este prezent alături de refugiați:

„Îi mulțumesc Preafericitului Cardinal Lucian și tuturor celor care au avut ideea amenajării acestui centru, pentru că au prelungit zidurile Curiei Arhiepiscopiei Majore către porți noi, adevărate uși ale îndurării, deschise către cei care sosesc aici, persecutați de război, de violență, care trebuie să abandoneze totul și să părăsească iubita lor țară Ucraina. Pentru mine, poarta cea mare a Curiei este acum o Poartă a Milostivirii. Suntem bucuroși de faptul că numele casei este dedicat Papei Milostivirii, iar prin acest centru Papa Francisc ajunge să fie prezent pentru cei care vor veni aici, prin paternitatea sa, prin grija pe care o manifestă pentru cei cei care suferă. Mulțumiri tuturor celor care au făcut posibilă această lucrare, celor prezenți la inaugurarea acestui edificiu, episcopi, preoți, persoane consacrate, copii…cu toții am alcătuit o Cunună a Milostivirii! Mulțumesc pentru că imi oferiți posibilitatea de a-mi lega numele nu doar de piatra de temelie a bisericii din Barbu Lăutaru, ci și cu această Casă a Milostivirii”.

Lucrările de amenajare a Centrului pentru refugiați „Casa Milostivirii – Papa Francisc” Blaj au demarat în urmă cu două luni și au fost finanțate de parteneri din străinătate ai Bisericii Greco-Catolice, precum L’Œuvre d’Orient (Franța), Arhiepiscopia Catolică de München și Freising, Episcopia de Augsburg, Episcopia de Rottenburg-Stuttgart și Episcopia de Münster. Casa Milostivirii – Papa Francisc” Blaj poate găzdui 30 de persoane refugiate și este dotată cu 17 dormitoare, două bucătării și două sufragerii.

Centrul pentru refugiați „Casa Milostivirii – Papa Francisc” Blaj este situat în clădirea în care, până în anul 2012, a activat mănăstirea Congregației Părinților Augustinieni Asumpționiști, iar Biserica Greco-Catolică a dorit, prin această alegere, să continue grija manifestată față cei marginalizați și vulnerabili, așa cum au făcut-o călugării care au locuit aici, mărturisitori ai credinței în închisorile comuniste, precum părintele Bernard Ștef, părintele Teofil și fratele Gavril Muntean.

 

 

 

 

 

 

 

 

Cardinalul Leonardo Sandri, prezent la deschiderea lucrărilor sesiunii ordinare de primăvară ale Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică

Cardinalul Leonardo Sandri, Prefect al Congregației pentru Bisericile Orientale, a participat, sâmbătă 4 iunie, la deschiderea lucrărilor sesiunii ordinare de primăvară ale Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, care se desfășoară, sub președinția Preafericirii Sale Cardinal Lucian Mureșan, la Blaj, în perioada 4-6 iunie 2022.

La sediul Curiei Arhiepiscopiei Majore, au fost prezentate volumele „Să mergem împreună: Universalitate și incluziune”, care conține lucrările prezentate la simpozionul internațional organizat la Blaj cu ocazia aniversării a doi ani de la vizita Papei Francisc în România, și „Convertire și spiritualitate ecologică – Nu stăpâni, ci ocrotitori au creației”, în care se regăsesc lucrările din cadrul simpozionului internațional cu același titlu, organizat la Blaj în anul 2021. Cele două volume, fac parte din colecția „Acta Blasiensia” și au apărut la Editura Presa Universitară Clujeană, sub coordonarea profesorilor universitari Cristian Barta și William Bleiziffer, din cadrul Facultății de Teologie Greco-Catolică a Universității Universității „Babeș-Bolyai” Cluj Napoca.

Tot cu această ocazie, a fost vernisată o expoziție cu obiecte folosite de Sfântul Părinte Papa Francisc, în cadrul vizitei istorice de la Blaj, din 2 iunie 2019.

Cardinalul Sandri, în Catedrala Blajului: „nici o furtună umană nu are puterea de a întuneca pentru totdeauna soarele speranței în Dumnezeu”

Vizita la Blaj a Cardinalului Leonardo Sandri, Prefect al Congregației pentru Bisericile Orientale, cu ocazia aniversării a trei ani de la vizita apostolică a Sfântului Părinte Papa Francisc, din 2 iunie 2019, a continuat, duminică, cu celebrarea Sărbătorii Fericiților Episcopi Martiri Greco-Catolici Români, marcată în acest an în data de 5 iunie. Înaltul Prelat a concelebrat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală Majoră, alături de Preafericirea Sa Cardinal Lucian, Întâistătătorul Bisericii Române Unite, împreună cu Episcopii Greco-Catolici din România. La ceremonia din Catedrala Blajului au participat Excelența Sa Miguel Maury Buendia, Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, Subsecretarul Congregației pentru Bisericile Orientale, don Flavio Pace, preoți, persoane consacrate, reprezentanți ai autorităților naționale, județene și locale, un număr mare de credincioși și șaisprezece copii care au primit Prima Împărtășanie Solemnă.

În cuvântul de învățătură la Evanghelia zilei (Duminica a VII-a după Paști), a Rugăciunii lui Isus pentru unitate, Cardinalul Leonardo Sandri a subliniat faptul că diferențele temporale dintre cele două calendare, gregorian și iulian (n.r. credincioșii romano-catolici au sărbătorit Rusaliile, în timp ce greco-catolicii au avut în urmă cu trei zile Înălțarea Domnului), sunt depășite, în acest an, de un război, cel din Ucraina, care nu pare să se mai termine. Prefectul Congregației pentru Bisericile Orientale a mulțumit poporului român pentru ajutorul oferit refugiaților ucraineni și le-a transmis celor prezenți gândul plin de recunoștință și binecuvântarea apostolică a Papei Francisc.

„Ne aflăm în acel spațiu de timp dintre miezul zilei și ceasul al treilea din Vinerea Mare, în care un întuneric dens învăluie popoarele, dar mai ales inimile celor care nu văd și nu vor să audă chemarea pentru pace și acel strigăt: ‘să nu mai fie niciodată război’. Tocmai în cea de-a o suta zi de la izbucnirea conflictului din Ucraina, am dorit să aduc mângâiere, în numele Sfântului Părinte, acestui popor, trecând granița care o desparte de România și întâlnindu-mă la Sighet cu refugiații și cu cei care îi îngrijesc. Mulțumesc, așadar, poporului român și vouă, pentru că fiind conștienți de suferința și de răul pe care istoria umană le poate dezlănțui, v-ați făcut apropiați și primitori, frați și surori autentici ai aproapelui vostru, precum bunul samarinean din Evanghelie.

Așa cum le-am spus zilele trecute refugiaților ucraineni din Sighet, trebuie să fim siguri că nici o furtună umană nu are puterea de a întuneca pentru totdeauna soarele speranței în Dumnezeu. De aceea, cu toții împreună, prin mijlocirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, Maria Preacurata, a celor șapte Episcopi Fericiți și a tuturor sfinților, îi cerem Domnului să fim și să rămânem în viața noastră personală și comunitară, martiri – adică martori ai Învierii lui Isus – și pelerini plini de speranță pe drumurile istoriei.”

În cuvântul de mulțumire, Preafericitul Părinte Cardinal Lucian i-a invitat pe cei prezenți să-și construiască viața conform valorilor promovate de Fericiții Episcopi Martiri Greco-Catolici, amintind, ca exemplu, figura Cardinalul Alexandru Todea. Totodată, Întâistătătorul Bisericii Române Unite și-a exprimat recunoștința față de Sfântul Părinte Papa Francisc și i-a mulțumit Cardinalului Sandri pentru prezența la Blaj.

„Fericiții Episcopi martiri ne îndeamnă să ne construim viața pe temelia puternică a credinței, pe libertatea conștiinței și pe valorile morale, prin dăruire însuflețită de iubire și înnobilată prin spiritul de sacrificiu. Model pilduitor este și Eminența Sa Cardinalul Alexandru Todea, de la a cărui naștere se împlinesc astăzi 110 ani și care își așteaptă învierea aici, în Catedrala Preasfintei Treimi. Ilustrul ierarh și mărturisitor al credinței în perioada prigoanei comuniste ne învață să avem încredere deplină în Dumnezeu și să trăim clipele existenței noastre în orizontul veșniciei, chiar și atunci când istoria pare să înregistreze prezența zdrobitoare și sufocantă a întunericului.

Îl însoțim cu cea mai profundă recunoștință pe Sfântul Părinte, în comuniune spirituală și în rugăciune, mulțumindu-i mai ales pentru faptul că ne-a reînsuflețit curajul de a privi spre viitor și de a visa o lume pe măsura demnității umane. Îndemnându-ne să fim ‘mărturisitori ai libertății și ai milostivirii, făcând să prevaleze fraternitatea și dialogul asupra diviziunilor’, Papa Francisc ne ajută să înțelegem că implicarea responsabilă în Biserică și în societate pretinde să mergem efectiv împreună, să nu lăsăm pe nimeni în urmă, să fim aproape de toți cei marginalizați sau aflați în suferință, îndeosebi în momentele de grea încercare prin care trece poporul ucrainean, căruia i-ați transmis mângâierea și binecuvântarea Sfântului Părinte, prin vizita efectuată la Sighetu Marmației zilele trecute”.

Tot în cadrul Sfintei Liturghii din Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime”, șaisprezece copii au primit Prima Împărtășanie Solemnă. Fiecare copil a primit câte o binecuvântare apostolică nominală, transmisă, în numele Sfântului Părinte, de Cardinalul Leonardo Sandri, Prefect al Congregației pentru Bisericile Orientale.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cardinalul Leonardo Sandri, moment de rugăciune în biserica greco-catolică din cartierul Barbu Lăutaru Blaj

Vizita la Blaj a Cardinalul Leonardo Sandri, Prefect al Congregației pentru Bisericile Orientale, s-a încheiat cu un moment de rugăciune în biserica greco-catolică din cartierul Barbu Lăutaru din Blaj, lăcaș de cult dedicat comunității rome din oraș, care a fost vizitat de Sfântul Părinte în urmă cu trei ani.

Însoțit de Excelența Sa Miguel Maury Buendia, Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, de Subsecretarul Congregației pentru Bisericile Orientale, don Flavio Pace și de Episcopii Greco-Catolici din România, Înaltul Prelat a fost primit, conform tradiției, cu pâine și sare, de copiii din parohia Barbu Lăutaru.

În cadrul momentului de rugăciune, Cardinalul Leonardo Sandri a binecuvântat placa de la intrarea în biserica cu hramul „Sfântul Apostol Andrei și Fericitul Episcop Ioan Suciu”, care îl înfățișează pe Sfântul Părinte Papa Francisc, alături de cuvintele „Chipurile voastre vor da culoare amintirilor mele” – Barbu Lăutaru Blaj – 2 iunie 2019.

Părintele paroh Ioan Hoca a rostit un mic discurs, în care i-a mulțumit Înaltului Prelat pentru grija și atenția pe care o manifestă față de comunitatea din Barbu Lăutaru și a anunțat că un grup de copii din parohie, care au primit duminică Prima Împărtășanie Solemnă, așteaptă cu bucurie întâlnirea cu Sfântul Părinte Papa Francisc, cu ocazia vizitei pe care o vor efectua la Roma vinerea viitoare, în data de 10 iunie.

„Prin prezența Dumneavoastră astăzi, în mijlocul nostru, ni l-ați readus pe Sfântul Părinte și vă mulțumim în numele familiilor și al copiilor noștri, mai ales al celor care astăzi au primit Prima Sfântă Împărtășanie Solemnă. Prin faptul că sunteți astăzi aici, împreună cu Excelența Sa Nunțiul Apostolic și cu ceilalți episcopi, ne arătați, încă o dată, că suntem mereu prezenți în inima de părinte a Papei și în rugăciunile sale”.

Cardinalul Leonardo Sandri și-a amintit cu plăcere că se află pentru a treia oară la biserica greco-catolică din cartierul Barbu Lăutaru, după ce în 2017 a binecuvântat piatra de temelie, iar în 2019 l-a însoțit pe Sfântul Părinte la acest lăcaș de cult, și le-a transmis celor prezenți binecuvântarea Papei Francisc.

„Sunt aici, din nou, pentru a vă reaminti bucuria întâlnirii noastre. Vă transmit salutul Sfântului Părinte, care are toată prețuirea pentru comunitatea din Barbu Lăutaru și care vă transmite că nu sunteți singuri. Papa Francisc se roagă pentru voi, ca de altfel pentru toți cei care, într-o formă sau alta, sunt marginalizați și persecutați, în întreaga lume. Îi salut pe cei mai mici dintre voi, copii frumoși, le doresc să se realizeze, să-și împlinească toate aspirațiile pe care le au în viață și sper că vor avea un viitor fericit. La întâlnirea de vinerea viitoare, Papa Francisc va fi foarte bucuros să vadă ce biserică și comunitate frumoasă există în Barbu Lăutaru.”

La final, atât Cardinalul Leonardo Sandri, cât și Excelența Sa Miguel Maury Buendia, au primit, din partea comunității din Barbu Lăutaru, un cadou, constând în obiecte pentru binecuvântare, respectiv o căldărușă din cupru, un mătăuz și o cruce din cupru, inscripționate cu momentul vizitei la biserica greco-catolică din acest cartier.

 

Biroul Arhieparhial de Presă

Adauga un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *