PROIECT EDITORIAL – GRILA DE PROGRAME RADIO BLAJ

 

 

 

 

 

 

Prezentarea emisiunilor

Viziune şi opţiuni de politică editorială

Ştirile locale Radio Blaj

Programele informative Radio Blaj încearcă să acopere cu informaţii corecte actualitatea cotidiană locală dar prezintă şi actualitatea religioasă a Bisericii.
Radio Blaj
furnizează ascultătorilor informaţie de interes public în cadrul ştirilor şi în celelalte programe, selectată şi structurată preponderent în funcţie de specificităţile date de profilul publicului ţintă al Radioului.

Programele de ştiri locale Radio Blaj includ sistematic, de câte ori este nevoie, informaţie ţintită spre comunităţile locale cărora i se adresează, prin ştiri, informaţii, chiar analize şi comentarii care să reflecte, cât mai cuprinzător, provocările întregii societăţii româneşti actuale.

Motto-ul ştirilor Radio Blaj este “Fiţi informaţi, deveniţi mai puternici!”

Matinal la Radio Blaj cu Nicu Goga este programul cu care practice se începe ziua la Radio Blaj. El cuprinde muzică pop-rock-dance, informaţii utile, noutăţi despre vreme şi din trafic, informaţii culturale şi sportive, horoscop, revista presei. Se optează ca mod de prezentare pentru un vocabular firesc şi de divertisment, cu respectarea riguroasă a limbii române. Tonalitatea moderatorului este una optimistă. Muzica de dimineaţă este antrenantă, iar rubricile emisiunii: “Curs valutar”, “Informaţii meteo”, “Informaţii trafic”, “Horoscop” si “Retrospectiva evenimentelor zilei” asigură un echilibru tematic în ceea ce priveşte informaţia.

 

Dialoguri spirituale (live sau înregistrată) este una dintre emisiunile îndrăgite de o mare parte a publicului ţintă.

Este o emisiune realizată de mai mulţi colaboratori care au pregătirea profesională necesară realizării unor astfel de emisiuni cu caracter cultural-religios. Temele pe care le aleg sunt subiecte religioase din Sfânta Scriptură. Emisiunea este fie înregistrată, fie în direct, în funcţie de realizator. Ea se difuzează de luni până vineri între orele 10:30 şi 11:00, în reluare între orele 18:00 şi 18:30 iar sâmbăta între orele 9:00 şi 9:30.  Rolul acestei emisiuni este şi unul formativ, prin care realizatorul urmăreşte îmbogăţirea din punct de vedere spiritual a celor care urmăresc emisiunea.

Emisiunea în limba maghiară realizată de către Kémenes Lóránt, redactorul redacţiei în limba maghiară, este o emisiune adresată minorităţii etnice maghiare din Municipiul Blaj, care în două localităţi componente are un procent de peste 50%.

 

Emisiunea are un caracter cultural, educativ, informativ şi religios şi doreşte să aducă minorităţii maghiare pe calea undelor segmente importante din tradiţia ei, din cultura dar şi limba maghiară. Deseori această emisiune transmite un sentiment puternic de radio comunitar, tocmai prin prezenţa invitaţilor din comunitatea maghiară, care contribuie prin discuţiile pe care le poartă în direct, dar şi prin recitarea sau interpretarea unor cântece vechi la realizarea unei emisiuni de calitate. Emisiunea este presărată cu piese muzicale în limba maghiară.

Torah şi Mama Natură este emisiunea realizată de reprezentantul cultului mozaic din Blaj şi tratează Vechiul Testament din perspectiva evreiască dar prezintă în cadrul acesteia şi recomandări naturiste.

 Emisiunea este de cele mai multe ori în direct însă se difuzează şi ca emisiune înregistrată. Chiar dacă nu mai există în Municipiul Blaj un procent semnificativ al acestei minorităţi etnice şi religioase, emisiunea se adresează pe calea internetului unui număr semnificativ de ascultători.

Iubitorii de muzică populară se pot bucura zilnic de cel puţin trei ore de muzică populară din zona Blajului, dar şi de colaje naţionale. Prin acest tip de emisiune dorim să promovăm folclorul regional şi naţional cu ajutorul realizatoarei acesteia care este o interpretă cunoscută de muzică populară. Această emisiune se difuzează ca emisiune înregistrată, realizatoarea purtând ascultătorii într-o călătorie imaginară în spaţiul geografic folcloric autentic românesc. Grupul ţintă este dat preponderent de populaţia rurală din cele trei sate aparţinătoare Municipiului Blaj.

Emisiunea Ora prânzului este cea care combină muzica specific acestei perioade din zi cu ştiri locale, informaţii utile dar şi pastile educative. Realizatorul difuzează această emisiune în direct.

Actualitatea locală este emisiunea realizată în direct de către moderator, studioul Radio Blaj devenind locul în care diverşi invitaţi din administraţia locală sau judeţeană, dar şi din mediul academic sau cultural al Blajului intră pe calea undelor în casele ascultătorilor noştri. Grupul ţintă este foarte variat şi este determinat de adresabilitatea fiecărei teme dezbătute.

Una dintre emisiunile cele mai iubite de către ascultătorii noştri cei mai tineri este Ora de inspiraţie realizată de către Veronica Isailă şi urmăreşte să aducă în casele ascultătorilor gândurile şi preocupările tinerilor din Blaj, conturând adevăratele valori ale virtuţii umane, expuse cu ajutorul poeziilor, basmelor şi poveştilor. Emisiunea contribuie alături de alte proiecte de parteneriat educaţional la familiarizarea elevilor şi tinerilor în general cu mijloacele de informare mass-media, cu realizarea de emisiuni şi cu ideea de radio comunitar.

Programul de după-masă este continuat cu emisiunea Post Meridian, emisiune caracterizată de ştiri, anunţuri locale, muzică iar după caz transmisiuni în direct. În cadrul acestei emisiuni ascultătorii Radio Blaj au ocazia şi să urmărească reluarea unora dintre emisiunile de dimineaţă, dar şi să asculte noaptea târziu muzica clasică în compania unor piese celebre de teatru radiofonic.

La sfârşit de săptămână este emisiunea difuzată în week-end şi reia cele mai importante informaţii din cursul săptămânii încheiate, câteva din emisiunile religioase, multă muzică de calitate. Această emisiune este o emisiune înregistrată şi produsă de către redactorul şef în după-masa zilei de vineri. Duminica dimineaţa emisiunea Rapsodii duminicale oferită de baritonul Teatrului de Stat din Linz – domnul Franz Binder precede în acorduri de muzică clasică transmisiunea în direct a Sfintei Liturghii din Catedrala Blajului.