Alba: aproape 60 de incendii de vegetație, în ultimele trei zile

Pompierii militari ai ISU Alba au intervenit pentru stingerea a 57 de incendii de vegetație uscată și litieră de pădure în perioada 25 – 28 martie, ora 08:00, pe raza județului Alba, informează Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Unirea” al Judeţului (ISU) Alba. Ca urmare a acestor incendii, au fost afectate 122 ha vegetație uscată, 15 ha litiera de pădure, 13 brazi ornamentali și o locuință.

Pana la momentul actual, au fost aplicate amenzi contravenționale în cuantum total de 10.000 lei pentru arderea resturilor vegetale fără luarea măsurilor împotriva propagării focului la vecinătăți, în baza art. 1, alin. (3), lit. ,,r” din HG nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor.

De asemenea, au fost efectuate 48 de misiuni de recunoaștere în teren și prevenire a incendiilor de vegetație uscată și litieră de pădure.

În aceste misiuni au fost angrenați peste 230 de pompieri militari și personal al Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență, personal aparținând Ocolului Silvic și cetățeni din apropierea zonelor afectate.

Totodată, personalul din cadrul Inspecției de Prevenire în cooperare cu personal al IPJ Alba și IJJ Alba s-au deplasat în teren pentru identificarea persoanelor care nu au respectat prevederile legale in ceea ce privește arderea miriștilor și a resturilor vegetale.

ISU Alba face din nou apel la cetățeni, pe care îi roagă să renunțe la curățarea terenurilor prin incendiere.

Incendiile de vegetație uscată se propagă rapid și pun în pericol culturile agricole din apropiere, locuințele și chiar viețile oamenilor. De asemenea, fumul generat de aceste incendii poate afecta grav traficul rutier, se arată în comunicatul ISU Alba.

Săptămâna trecută, incendiul cu cele mai mari pagube materiale s-a produs miercuri, 23 martie, la Valea Lungă, unde au ars 7 hectare de vegetație uscată, peste 400 de oi și miei, un saivan, o construcție de lemn și o cantitate însemnată de nutreț. Pentru producerea incendiului este cercetat un bărbat de 48 de ani, din Valea Lungă, care a dat foc vegetației uscate de pe o pășune situată în locul denumit „Fața Lodromanului”, de pe raza comunei Valea Lungă. Ulterior, bărbatul ar fi consumat băuturi alcoolice și a lăsat focul nesupravegheat, iar acesta s-a extins la o stâna de oi.

Foto: ISU Alba

 

Adauga un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *