Blaj: 114 cazuri active de coronavirus și incidență de 5,53 în prima zi de la ridicarea tuturor restricțiilor

Prima zi de „libertate”, după ridicarea tuturor restricțiilor și încetarea stării de alertă, găsește municipiul Blaj cu 114 cazuri active de coronavirus și o incidență de 5,53 de cazuri la mia de locuitori. În ultimele 24 de ore la Blaj au fost raportate 4 cazuri noi de coronavirus și o reinfectare a unei persoane care a mai trecut prin boală.

În comunele din zona Blaj, miercuri au fost raportate două cazuri noi de covid-19, câte unul la Cetatea de Baltă și Valea Lungă. În total, sunt 47 de cazuri active, iar incidența mai depășește 4 la mia de locuitori doar la Bucerdea Grânoasă (4,42), două dintre acestea, Cergău și Cetatea de Baltă, având raportate incidențe zero. În celelalte comune se înregistrau, miercuri, următoarele incidențe: Crăciunelu de Jos (3,27), Șona (3,21), Valea Lungă (1,61), Sâncel (1,55) și Jidvei (1,13).

Guvernul nu a mai prelugit starea de alertă începând cu data de 9 martie, iar toate restricțiile, printre cate purtarea măștii sau certificatului verde, nu mai sunt obligatorii începând cu această dată.

Purtarea măștii de protecție nu mai este obligatorie nici în spații deschise, nici în spații închise, accesul în instituțiile publice, magazine, mall-uri sau la evenimente este permis fără certificat verde COVID și fără triaj epidemiologic, activitățile culturale, științifice, artistice, sportive sau de divertisment în spații închise se pot organiza fără restricții, iar concertele, demonstrațiile, mitingurile și alte tipuri de întruniri se pot organiza, de asemenea, fără restricții.

Intrarea în țară este permisă fără certificat verde, dar autoritățile atrag atenția că acesta este solicitat în continuare la intrarea în alte țări. S-a renunțat la formularul PLF la intrarea în România, iar cei care nu au certificat COVID-19 la sosirea în țara noastră nu vor mai fi nevoiți să intre în carantină.

De asemenea, a fost sistată măsura suspendării activității, pe durată determinată, a operatorilor economici de tip cafenea, restaurant și a încetat măsura organizării muncii la domiciliu.

Totuși, Ministerul Sănătății face o serie de recomandări, chiar dacă respectarea acestor măsuri nu va mai fi obligatorie: purtarea măștii de protecție în spațiile deschise aglomerate, în mijloacele de transport în comun, în spațiile închise; evitarea spațiilor aglomerate, fie că ele sunt închise sau deschise; spălatul mâinilor și utilizarea unui antiseptic, testarea celor care au simptome și prezentarea la un centru de evaluare pentru a primi tratament; izolarea este recomandată, chiar dacă nu va mai fi controlată.

Adauga un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *