Blaj: A fost anunțat programul ediției a XIII-a a „Sărbătorii Mierii”, 25-26 martie 2023

Conferințe pe teme apicole, târg cu vânzare în aer liber, concerte de muzică populară și pentru tineret, cu formația Bere Gratis cap de afiș, activități stradale și ateliere dedicate copiilor, teatru de păpuși și sesiuni de zumba pentru cei mici! Toate acestea îi așteaptă pe participanții și vizitatorii celui mai mare târg apicol din România, „Sărbătoarea Mierii”, care se va desfășura în zilele de 25 și 26 martie 2023, în Piața 1848 din municipiul Blaj.

Organizatorii târgului apicol, Compania Apidava, Primăria și Consiliul Local Blaj, Consiliul Județean Alba și Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, au anunțat programul oficial al „Sărbătorii Mierii” 2023.

Deschiderea oficială va avea loc sâmbătă, 25 martie, de la ora 10:00, la Palatul Cultural Blaj. Evenimentul are ca scop principal promovarea produselor apicole de calitate în rândul consumatorilor români, dar și oferirea de informații apicultorilor, ca ramură importantă a agriculturii din România, prin sesiunile de comunicări și conferințe din cadrul târgului, dar și pentru a face schimburi de experiență cu Asociații Apicole din alte țări europene.

Secțiunea de Business va avea loc duminică, 26 martie, între orele 10:30-12:00, scopul ei fiind promovarea produselor românești potențialilor clienți din Europa și din alte țări, precum Israel și Japonia, dar și de a pune în contact firmele din domeniu, pentru a descoperi noi oportunități de colaborare.

Vor fi prezenți reprezentanți ai celor mai importante companii ambalatoare de miere din Europa (Polonia, Franța, România, Germania, Spania, Israel, Ucraina, Republica Moldova, Serbia, Italia, Grecia), pentru a discuta problemele și oportunitățile pieței internaționale a mierii.

Pentru publicul larg, organizatorii au pregătit câteva manifestări de impact. Pe lângă târgul cu vânzare, vor fi spectacole artistice și stradale dedicate tuturor categoriilor de vizitatori.

Sâmbătă, 25 martie, pe scena amplasată în Piața 1848, cei prezenți vor putea asista, la orele prânzului, la dansul majoretelor. De la ora 15:00, va avea loc un spectacol folcloric susținut de Ansamblul „Augustin Bena” al Județului Alba, iar de la ora 18:30 se va desfășura un spectacol pentru tineret, cap de afiș fiind formația Bere Gratis. Tot în prima zi a „Sărbătorii Mierii” 2023, pe aleea de acces spre Sala de sport din „Parcul Avram Iancu” vor fi activități stradale și ateliere dedicate copiilor.

Duminică, 26 martie, vor continua activitățile stradale și atelierele pentru cei mici, care se vor bucura, după ora 12:00, de un program susținut de Teatrul de Păpuși „Prichindel” din Alba Iulia și de MC Zumba – Gimn Star Blaj.

Ediția a XIII-a „Sărbătorii Mierii” se va încheia duminică, 26 martie, în jurul orei 15:00, odată cu închiderea târgului cu vânzare de produse apicole și tradiționale, din Piața 1848.

„Sărbătoarea Mierii” revine la Blaj după o pauză de trei ani, perioadă în care nu s-a desfășurat din cauza pandemiei de coronavirus. Ediția a XIII-a a „Sărbătorii Mierii” ar fi trebuit să se desfășoare la Blaj în perioada 21-22 martie 2020, însă organizatorii au fost nevoiți să o anuleze după ce în România a fost instaurată, în data de 16 martie, starea de urgență pentru prevenirea răspândirii COVID-19.

Ultima ediție a „Sărbătorii Mierii” a avut loc în perioada 22-24 martie 2019 și a constat în tradiționalul târg apicol, conferințe pe teme de apicultură și spectacole artistice, la care au participat peste 150 de expozanți din 20 de țări, specialiști de marcă din opt țări și câteva mii de vizitatori.