Blaj: autobuze și microbuze electrice, sistem e-ticketing și stații de încărcare electrice – proiecte aprobate prin PNRR

Municipiul Blaj și comuna Crăciunelu de Jos au primit finanțare pentru două proiecte ce vizează transportul public de persoane, în cadrul cărora vor fi achiziționate opt autobuze nepoluante și un microbuz nepoluant, vor fi amenajate 12 stații de încărcare și va fi implementat un sistem de transport inteligent (ITS) e-ticketing. Proiectele depuse, în parteneriat, de cele două administrații locale, au primit finanțare de la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR), Componenta C10 – Fondul Local, valoarea totală a acestora fiind de peste 28 de milioane de lei.

Primul proiect vizează înnoirea parcului de vehicule destinate transportului public, prin achiziția de autobuze electrice. În cadrul acestui proiect se vor achiziționa 4 autobuze nepoluante în lungime de 10 m, 4 autobuze nepoluante în lungime de 12 m și un microbuz nepoluant. Valoarea aprobată este de 25.737.473,02 lei (cu TVA) .

Al doilea proiect vizează asigurarea infrastructurii pentru transportul verde, prin achiziția unui sistem e-ticketing. În cadrul acestui proiect se vor achiziționa un sistem de transport inteligent (ITS) și 12 stații de încărcare. Valoarea aprobată este de 2.343.205,20 lei.

Cele două proiecte vor fi finanțate integral de Ministerul Dezvoltării.

Într-o postare pe facebook, primarul municipiului Blaj, Gheorghe Valentin Rotar, a anunțat că pe lângă cele două proiecte de transport derulate cu Primăria Crăciunelu de Jos, administrația blăjeană își propune să reabiliteze, pe fonduri proprii sau din surse externe, cele 20 de stații de autobuz aflate pe raza municipiului, care vor fi transformate în stații smart, ce vor fi dotate cu bănci echipate cu prize USB, display program sosire-plecare, publicitate, comunicare-informare, hartă interactivă, automate bilete și abonamente, Wi-Fi, etc.

Edilul blăjean a ținut să salute excelenta colaborare cu Primăria Crăciunelu de Jos și cu primarul acestei comunei, Lenuţa Bubur, alături de care municipalitatea derulează mai multe proiecte comune. Între acestea se află și proiectul ce vizează realizarea drumului comunal DC 34 Blaj – Veza ( DJ 107) – Izvoarele – Tiur – Crăciunelu de Jos (DN 14 B), care, în prezent, se află la semnare, în cadrul Programului Național de Investiții „Anghel Saligny”.