Blaj: Concurs de istorie organizat de Școala Gimnazială „Toma Cocișiu”, cu ocazia Zilei Naționale a României

După o întrerupere de doi ani, la Școala Gimnazială „Toma Cocișiu” din Blaj s-a reluat tradiția organizării Concursului de istorie „Unirea – idealul împlinit în 1918”, un proiect inițiat și coordonat de prof. Mona-Carmen Cârnaț, ajuns acum la ediția a XI-a.

Concursul, desfășurat între echipele claselor a VIII-a A (diriginte Prof. Monica Adriana Popa) și a VIII-a B (diriginte Prof. Silviu Cădar), de la Școala Gimnazială „Toma Cocișiu”, a fost dedicat sărbătorii Zilei Naționale a României și împlinirii a 104 ani de la înfăptuirea României Mari, la 1 Decembrie 1918.

Activitatea s-a desfășurat în cadrul Parteneriatului educațional, încheiat între Școala Gimnazială „Toma Cocișiu” și Biblioteca Municipală „Școala Ardeleană” din Blaj, care a găzduit celelalte zece ediții.
Moderatoarea concursului a fost Diana Borcea, directorul Bibliotecii Municipale. Din juriu, pe lângă reprezentantele celor două clase (Marta Popescu – clasa a VIII-a A și Daria Czinczok – clasa a VIII-a B) a făcut parte și Simona Pănăzan, muzeograf la Muzeul Municipal „Augustin Bunea” din Blaj.

Echipele au avut în componență următorii elevi: Amalia Cârpaciu-Cristian, Diana Simu și Raul Râșniță (clasa a VIII-a A), respectiv Gabriel Bucur, Flavia Benchea, Maria Mărginean (clasa a VIII-a B).
Asociația de părinți a școlii a sponzorizat premierea echipajelor.

La activitate au mai participat elevii celor două clase, împreună cu diriginții lor, care și-au susținut colegii, conducerea școlii – director Prof. Nicolae Mihai Ionescu și director adj. Prof. Andrea Remenike Szekeli -, precum și alte cadre didactice ale școlii.

„Într-o atmosferă de sărbătoare, încărcată de emoție, cu steguri tricolore în mâini, făcând cunoștință cu Istoria României, s-a marcat acest moment, Marea Unire, precum și Ziua Națională a României, considerând că aceasta este o datorie și o răspundere morală”, a firmă, într-un comunicat de presă, Prof. Mona-Carmen Cârnaț, purtătorul de cuvânt al Școlii Gimnaziale „Toma Cocișiu” din Blaj.