Blaj: Duminică, 11 iunie, Festivalului „Cultură pentru cultură”, pe Câmpia Libertății

Ediția a XVI-a a Festivalului „Cultură pentru cultură”, cel mai important proiect de cercetare, conservare, promovare și valorificare a patrimoniului cultural imaterial din județul Alba, va începe duminică, 11 iunie, pe Câmpia Libertății din Blaj, începând cu ora 12:00.

Comunitățile din mediul rural se vor întrece și se vor prezenta, în fața publicului și membrilor juriului, cu soliști și grupuri vocale, rapsozi și poeți populari, soliști și grupuri instrumentale, obiceiuri tradiționale, reconstituirea interiorului de gospodărie tradițională, dansuri și minorități naționale, gastronomie și meșteșuguri tradiționale.

Publicul este invitat să deguste din bucatele tradiționale preparate special pentru acest eveniment, să-și aducă aminte sau să facă cunoștință cu meșteșugurile tradiționale practicate de bunii și străbunii noștri, să pășească în interioarele de gospodărie tradițională reconstituite și nu în ultimul rând să cânte și să danseze alături de tinerii și bătrânii satului.

După festivitatea de premiere, Ansamblul Folcloric al Județului Alba, dirijor Alexandru Pal, va susține un recital.

Juriul concursului „Cultură pentru cultură” reunește personalități marcante din domeniul Patrimoniului Cultural imaterial din România:

• Elise Stan, etnomuzicolog, realizator și producător de emisiuni folclorice la Televiziunea Română, membru în juriul talent-show-ului „Vedeta populară” – TVR1.
• Gheorghiță Nicolae, etnolog, realizator și prezentator al emisiunii ,,Tezaur folcloric” la Televiziunea Română.
• Doina Isfanoni, cercetător etnolog la Muzeul Național al Satului ,,Dimitrie Gusti”, instituție aflată Sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei române.
• Nicolae Moldovan, maestru coregraf, inițiator al Festivalului Internațional de Folclor CIOFF de la Aiud.