Blaj: Lucrări de reabilitare și modernizare la Secția Obstetrică-Ginecologie și la Compartimentul Nou-Născuți de la Spitalul Blaj

Secția Obstetrică-Ginecologie și Compartimentul Nou-Născuți, de la Spitalul Municipal Blaj, au fost modernizate și reabilitate, valoarea investiției, din fondurile proprii ale unității sanitare, fiind de aproximativ 700.000 de lei. Lucrările s-au desfășurat în perioada mai – iulie 2022, a anunțat managerul Spitalului Blaj, Iacob Suciu.

„După ce în anul 2021 a fost reabilitată secția Chirurgie Generală, în anul 2022 a venit rândul Secției Obstetrică-Ginecologie și Compartimentului Nou Născuți. Cele două specialități au în structură un număr de 41 de paturi”, a precizat managerul Spitalului Blaj.

Lucrările de reabilitare și modernizare au constat în înlocuirea integrală a rețelei electrice, a rețelei de gaze medicale (oxigen și aer comprimat), a rețelei de apă caldă și apă rece, schimbarea radiatoarelor de căldură, reabilitarea completă a băilor, cu gresie, faianță și obiecte sanitare noi. Băile au fost dotate cu rigole de scurgere încorporate în podea, astfel încât să permită igienizarea cu ușurință a pacientelor cu nevoi speciale. Saloanele au fost și ele reabilitate complet și au fost dotate cu paturi noi, televizoare și instalații de climatizare, pentru sporirea confortului pacientelor. De asemenea, toate saloanele au fost dotate cu instalație de avertizare în caz de incendiu.

Lucrările au fost efectuate în regie proprie, cu muncitorii angajați ai spitalului și cu muncitori detașați de la Serviciul Public al Municipiului Blaj, dar au fost cooptate și firme specilizate pentru lucrări specifice, cum s-a întâmplat de exemplu în cazul instalației de fluide medicale sau în ceea ce privește aplicarea de pardoseli speciale tip tarket pentru spațiile medicale. Astfel, costurile au fost reduse simțitor față de situația în care s-ar fi executat cu fime externe în totalitate, precizează Iacob Suciu.

Managerul Spitalului Municipal Blaj a declarat, pentru Radio Blaj, că au mai rămas de reabilitat și modernizat secțiile Pediatrie, Interne și Boli Infecțioase, pentru care se fac deja pregătiri. În acest an, la Spitalul Blaj, a fost reabilitată Secția Psihiatrie, care funcționează la Spitalul Vechi, clădirea beneficiind, din această vară, și de un acoperiș nou.

La Spitalul Blaj va fi inaugurată, în următoarea perioadă, noua clădire a Ambulatoriului, o investiție pe fonduri europene derulată de Primăria Blaj, lucrările fiind deja finalizate.