Blaj: Peste 550 de elevi și preșcolari beneficiază de programul „Masă caldă în școli”

564 de elevi și preșcolari din Blaj primesc, începând din 9 ianuarie, prima zi de școală din 2023, în fiecare zi, până la finalul anului școlar 2022/2023, câte o masă caldă și fructe, în cadrul programului-pilot „Masă caldă în școli”, finanțat de Guvernul României. Bugetul alocat este de 593.000 de lei, titularul proiectului fiind Școala Gimnazială „Simion Bărnuțiu” Blaj-Tiur.

Programul este implementat de Primăria Blaj, iar beneficiarii acestuia sunt toți elevii și preșcolarii din următoarele instituții de învățământ: Școala Gimnazială „Axente Sever” Mănărade, Școala Gimnazială Petru Pavel Aaron Blaj (Veza), Școala Generală „Ioan Micu Moldovan” Blaj (Ciufud) și Școala Gimnazială „Simion Bărnuțiu” Tiur.

Fiecare copil primește un sandwich cald, diversificat pe zile, format din chiflă, brânză, castraveți și diverse sortimente de produse din carne (piept de pui, șnițel, șuncă, salam sau mușchi file), în pachetul alimentar fiind inclus și un fruct pe zi (măr, mandarină, portocală sau banană). Produsele nu conțin E-uri și sunt în conformitate cu recomandările Institutului Național de Sănătate Publică.

„După prima săptămână de implementare a programului, elevii și preșcolarii beneficiari s-au arătat încântați de calitatea hranei pe care o primesc la școală”, afirmă, într-o postare pe facebook, primarul municipiului Blaj, Gheorghe Valentin Rotar.

Scopul principal al acestui program este dezvoltarea sănătoasă a copiilor beneficiari, prevenirea abandonului școlar și asigurarea suportului alimentar necesar elevilor și preșcolarilor care provin din familii vulnerabile, în vederea integrării lor sociale.

„Învățământul este una dintre prioritățile administrației locale blăjene, fiind un proces continuu de modernizare, pentru asigurarea celor mai bune condiții în vederea unui act didactic la standarde europene, atât din punct de vedere al infrastructurii, cât și în ceea ce privește sănătatea copiilor care învață aici.

Începând cu anul școlar 2022/2023, 187 de elevi învață la Școala Gimnazială „Ioan Micu Moldovan” (Ciufud) într-o clădire complet reabilitată, cu o infrastructură de nivel european. Tot pe fonduri europene, este în curs de reabilitare și modernizare Școala Gimnazială „Petru Pavel Aron” (Veza, foto), care este aproape finalizată. În acest an ne-am propus reabilitarea și modernizarea curții interioare a Școlii din Ciufud, la standardele pe care le-am implementat deja în clădirea acestei instituții”, spune primarul Gheorghe Valentin Rotar.

În România, programul „Masă caldă în școli” se derulează în 450 de școli și grădinițe, printre care și 13 unități de învățământ din județul Alba. Bugetul alocat județului Alba este de 2.688.000 lei, scrie Alba24.ro.