Caniculă și disconfort termic până la sfârșitul săptămânii

Până duminică, 16 iulie, municipiul Blaj se află sub cod galben de caniculă și disconfort termic ridicat. În zona noastră a fost emis și un cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabil până joi dimineața.

Conform ANM, județul Alba se va afla, în perioada 13 – 16 iulie, sub avertizare cod galben de caniculă și disconfort termic ridicat. Joi (13 iulie), valul de căldură se va extinde și se va intensifica în cea mai mare parte a țării, iar vineri, sâmbătă și duminică (14, 15 și 16 iulie) va persista îndeosebi în regiunile sudice. Disconfortul termic se va accentua, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa între 35 și 37 de grade, iar în după-amiaza zilei de joi (13 iulie) în sudul Câmpiei Române și sudul Banatului se vor atinge valori în general de 38…40 de grade. Nopțile vor fi tropicale, cu temperaturi minime de 18…22 de grade.

Până joi dimineața, județul Alba se află și sub cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată. În intervalul 12 iulie, ora 15:00 – 13 iulie, ora 06:00, local în nord-vestul și centrul țării, precum și la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului (rafale în general de 55…70 km/h și izolat peste 80 km/h), vijelii, averse ce vor avea și caracter torențial (în intervale foarte scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat peste 30…40 l/mp) și grindină. Astfel de fenomene vor fi și în restul teritoriului, dar pe arii mai restrânse, transmite ANM.

Foto: Internet (caracter ilustrativ)