Despre film și despre Blaj, cu Irina-Margareta Nistor – Foto

„Vocea filmelor”, reputatul critic de film Irina-Margareta Nistor, a susținut marți, 28 iunie 2022, la Palatul Cultural Blaj, conferința „E loc de BLAJini în vâltoarea noului val cinematografic?”. Cu această ocazie, participanții au putut viziona expoziția „În oglinda timpului”, semnată de artistul blăjean Valeriu Teodorescu, în cadrul căreia au fost prezentate portrete ale marilor actori din cinematografia românească și internațională.

Într-o zi caniculară, dar în răcoarea dată de Palatul Cultural Blaj, întâlnirea cu criticul de film Irina-Margareta Nistor nu doar că nu a trecut neobservată, dar le-a dat celor prezenți senzația că dialogul se poate prelungi la nesfârșit. Cele două ore petrecute alături de una dintre marile personalități ale filmului românesc i-a făcut pe cei prezenți să regrete că timpul s-a scurs atât de rapid și să își dorească să o revadă la Blaj cât mai curând. Acest lucru se va întâmpla în luna octombrie, când Irina-Margareta Nistor va reveni la Blaj, cu proiecția unui film documentar dedicat Reginei Maria, cu ocazia aniversării a o sută de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia.

Cu verva obișnuită, Irina-Margareta Nistor a vorbit despre filmul românesc contemporan, despre care împărtășește opinia majoritară, conform căreia există o criză de identitate în cinematografia românească. Trecând în revistă marile pelicule românești, premiate la festivalurile internaționale, cu accent pe cele care au participat, de-a lungul anilor, la Cannes, reputatul critic de film și-a exprimat tristețea și regretul că filmele noului val de regizori români, mai ales cele apărute după anul 2000 (anii ’90 reprezentând o secetă în ceea ce privește filmul românesc), nu reușesc să creeze chimia dorită cu publicul spectator, în special din cauza temelor abordate și limbajului folosit. Reputatul critic de film speră că va apărea în viitorul cât mai apropiat acel film care îl va face pe spectator să se îndrăgostească de personajele principale, care să rămână în memoria tuturor, precum cele din marile filme realizate înainte de 1989.

Evenimentul de la Palatul Cultural Blaj ne-a reamintit de „Vocea filmelor”, respectiv de perioada în care românii urmăreau filmele internaționale în clandestinitate, pe casete video, al căror „voice-over” era Irina-Margareta Nistor, prin proiecția secvenței introductive din excelentul documentar „Chuck Norris vs. Communism”, realizat de Ilinca Călugăreanu, în care majoritatea celor participanți s-au regăsit, cu nostalgia vremurilor când sesiunile video reprezentau una dintre puținele bucurii într-o perioadă neagră. Irina-Margareta Nistor nu s-a ferit să ofere detalii „picante” din această perioadă, răspunzând tuturor întrebărilor referitoare la această experiență.

Alături de moderatorul Ion Moldovan și de artistul blăjean Valeriu Teodorescu, Irina-Margareta Nistor s-a angajat într-o antrenantă discuție interactivă cu publicul participant, care a avut ocazia să plece acasă cu portretul actorului preferat din expoziția „În oglinda timpului”. Despre această expoziție, Irina-Margareta Nistor a spus că principalul merit al artistului Valeriu Teodorescu este acela că a surprins, pentru portretul fiecărui actor, „frumusețea interioară în raport cu iubirea”.

Conferința „E loc de BLAJini în vâltoarea noului val cinematografic?” a făcut parte din seria conferințelor „populare” propuse de Arhieparhia Greco-Catolică de Alba Iulia și Făgăraș și Parohia Blaj I (Catedrala „Sfânta Treime”). Următorul astfel de eveniment va avea loc în luna septembrie.

Biroul de Presă al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș