În perioada 16-22 octombrie 2022, șapte elevi și trei cadre didactice de la Școala Gimnazială „Toma Cocișiu” Blaj au efectuat a doua mobilitate din cadrul proiectului Erasmus+ „Nature’s safety: no more selfishness”, proiect de parteneriat strategic în domeniul educației școlare, un proiect de schimb interșcolar. Gazda a fost Instituto Comprensivo Frosinone 4, o școală gimnazială din Italia, care a proiectat și desfășurat activități în concordanță cu tematica proiectului Erasmus+ pentru toți participanții: elevi și profesori din România, Lituania și Turcia.
Activitățile STEAM, organizate pe parcursul unei săptămâni, i-au ajutat pe elevi să ducă rezolvările matematice și cele științifice dincolo de teorie și să le folosească pentru a găsi soluții pentru problemele din viața cotidiană. Au avut loc dezbateri referitoare la poluare și efectele ei asupra sănătății oamenilor, calitatea aerului și a apei potabile, indicele calității aerului, metode de monitorizare a calității aerului, modalități de reducere a poluării, experimente pentru a observa schimbarea culorii unor substanțe atunci când intră în contact cu altele și exerciții de măsurare a PH-ului.
Pe lângă activitățile specifice proiectului, școala din Italia a urmărit să-și promoveze imaginea prin elemente de istorie și cultură. Participanții au avut șansa să admire cea mai importantă mostră de civilizație romană, faimosul Colosseum din Roma, Columna lui Traian, Fontana di Trevi, Piazza di Spagna, precum și alte atracții turistice din zona în care se află școala din Frosinone. La festivitatea de încheiere a reuniunii de proiect, toți elevii și profesorii participanți au primit certificate de participare.
„A fost o săptămână benefică pentru toți, cu activități didactice și extrașcolare interesante, o săptămână în care elevii și profesorii au demonstrat că pot înțelege și se pot adapta la medii culturale și sociale noi, că pot conlucra armonios și pot avea o bună comunicare interculturală. Acest proiect de parteneriat strategic creează o punte de legătură între patru școli din patru țări diferite, una dintre acestea fiind Școala Gimnazială Toma Cocișiu Blaj”, afirmă prof. Iulia Ciolan, coordonator de proiect.