Episcopul Atanasie Anghel va fi comemorat la Blaj, vineri 19 august

Episcopul Atanasie Anghel, artizanul Sfintei Uniri cu Biserica Romei, va fi comemorat vineri, 19 august 2022, de la ora 17:00, în Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime” Blaj, cu ocazia împlinirii a 309 ani de la trecerea la cele veșnice.

Evenimentul va începe cu o slujbă de pomenire, ce va fi oficiată, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Lucian Cardinal Mureșan, de Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop Auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș. Personalitatea Episcopului Atanasie Anghel va fi evocată de profesorul universitar doctor Ion Buzași în cadrul unei conferințe cu tema „Episcopul Atanasie Anghel, artizanul Sfintei Uniri”, iar solista de muzică populară Marinela Baba va încânta asistența cu un program de cântece religioase.

Manifestarea dedicată Episcopului Atanasie Anghel este organizată de Parohia Blaj I – Catedrală și de AGRU Blaj.

Episcopul Atanasie Anghel, prin Sinoadele celebrate la Alba Iulia în anii 1698-1701, a înfăptuit Sfânta Unire cu Scaunul Apostolic al Romei, el fiind numit oficial în funcţia de episcop unit printr-o ceremonie desfăşurată la Alba Iulia în 25 iunie 1701. A trecut la cele veșnice în 19 august 1713, fiind îngropat în cimitirul Maieri din Alba Iulia. Rămășițele sale pământești au fost deshumate pe 2 octombrie 2013, fiind aduse, în Catedrala Blajului, în data de 15 octombrie 2013, an în care s-au împlinit 300 de ani de la moartea sa. Racla cu rămășițele pământești ale Episcopului Atanasie Anghel a fost așezată în altarul Catedralei Arhiepiscopale Majore „Sfânta Treime” din Blaj în data de 28 octombrie 2020, în cadrul unei ceremonii solemne, împreună cu cea a osemintelor Episcopului Ioan Inochentie Micu Klein.