Cu ocazia comemorării victimelor Holocaustului din România, elevii din clasa a VI-a C de la Școala Gimnazială „Toma Cocișiu” Blaj au participat la o activitate educativă, desfășurată la Biblioteca Municipală „Școala Ardeleană”. Invitat a fost, ca de fiecare dată, Avram Faibiș, reprentant al cultului mozaic din Romania, descendent, împreună cu soția dânsului, din familii care au trăit pe viu deportările și dezumanizarea lagărelor hitleriste.
„Holocaustul – o lecție a trecutului pentru prezent”
O lecție despre puterea toleraței este oricând binevenită, cu atât mai mult cu cât aceasta se adresează celor tineri, prin teme ce pun în dezbatere sensibilizarea lor cu privire la problematica combaterii discriminării și la dezvoltarea unor valori și atitudini civice precum: acceptarea diversității etnice, respectul reciproc si empatia, dar și cu privire la sentimentul identității, apartenenței etnice și la responsabilitatea civică.
Această lecție au primit-o, cu ocazia comemorării victimelor Holocaustului din România, elevii din clasa a VI-a C de la Școala Gimnazială „Toma Cocișiu” din municipiul Blaj, condusă de director prof. Nicolae Mihai Ionescu și director adj. prof. Andrea Remenike Szekeli, printr-o activitate desfășurată sub forma unui parteneriat educațional cu Biblioteca Municipală „Școala Ardeleană”, din Blaj, instituție de cultură condusă de doamna director Diana Borcea.
Prin această activitate, elevii ciclului gimnazial și-au îmbogățit cunoștințele despre tragediile prin care evreii au fost nevoiți să treacă de-a lungul istoriei, în special în perioada nazistă.
În acest context, manifestarea l-a avut în prim plan ca invitat pe domnul Avram Faibiș, reprentant al cultului mozaic din Romania, descendent, împreună cu soția dânsului, din familii care au trăit pe viu deportările și dezumanizarea lagărelor hitleriste.
Pentru început, activitatea în sine s-a concretizat prin păstrarea unui moment de reculegere în memoria victimelor Holocaustului și o scurtă rugăciune rostită în limba ebraică și apoi în limba română.
Elevii prezenți au avut ocazia să-l asculte pe invitat, care le-a făcut o scurtă prezentare a evoluției comunității evreiesti din spațiul românesc, din perspectiva istorică, economică, social politică, dar și a modului în care comunitatea evreiască s-a reflectat în cultura românească.
„Comemorarea Holocaustului reprezintă un moment de tragică aducere aminte a ororilor pe care, din păcate, omul a putut să le facă asupra omului. Holocaustul a însemnat o decizie care a privit un popor, oriunde s-ar fi aflat: a fi născut evreu echivala cu o condamnare la moarte. Să dea Dumnezeu să nu se mai întoarcă niciodată acele clipe de groază pe care le-au trăit oamenii din acele locuri și timpuri”, a fost gândul domnului Avram Faibis, urare care a sintetizat cel mai bine necesitatea comemorării victimelor Holocaustului.
Evenimentul s-a concretizat și prin cele două expoziții tematice de desene ale elevilor și de carte, în care au fost prezentate volume antologice de mărturii ale unor prizonieri din lagărele naziste, precum și o colecție a ziarului ,,Realitatea evreiască” (donație pentru bibliotecă de la domnul Avram Faibiș).
Ideea principală a acestei activități a urmărit să evidențieze că odată cu terminarea războiului, toți supraviețuitorii care au trecut prin condiții de neimaginat, au trebuit să înfrunte complexul creat de necesitatea reclădirii vieții lor din rămășițele rămase.
„Comemorarea victimelor Holoaustului trebuie să ne sensibilizeze față de tragedia si suferința a milioane de oameni, dar în aceeași măsură, să ne responsabilizeze și să ne oblige să respingem cu fermitate orice manifestări xenofobe. Rememorarea acestor evenimente, educarea tinerilor în spiritul toleranței și cunoașterea corectă a istoriei trebuie să fie obiective cardinale pentru orice societate, astfel încât asemenea orori să nu mai aibă loc niciodată” a spus prof. Mona-Carmen Cârnaț, care a coordonat această manifestare.
Prof. Mona-Carmen Cârnaț,
Consilier de imagine al Școlii Gimnaziale „Toma Cocișiu” Blaj