Municipiul Blaj, oraș-martir al Revoluţiei de la 1848

Municipiul Blaj a fost declarat, printr-un proiect de lege adoptat de Camera Deputaților, oraș-martir al Revoluţiei de la 1848. Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege care prevede instituirea datei de 11 iunie ca „Ziua Victoriei Revoluţiei de la 1848 şi a Democraţiei Româneşti”.

„În semn de cinstire a eroismului manifestat şi a memoriei martirilor căzuţi în lupta pentru victoria Revoluţiei de la 1848 şi a democraţiei româneşti, municipiile Bucureşti, Blaj şi Craiova se declară oraşe-martir ale Revoluţiei de la 1848”, prevede legea care merge spre promulgare la președinte, Camera Deputaţilor fiind for decizional.

„Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi organizaţiile neguvernamentale pot organiza manifestări şi acţiuni publice dedicate sărbătoririi acestei zile”, conform proiectului de lege.

Marea Adunare de la Blaj, din 3/15 mai 1848, la care au participat peste 40.000 de români, pe Câmpia Libertății, este unul din cele mai semnificative momente ale Revoluţiei române de la 1848.

Din 2014, o alte lege adoptată de Parlament a instituit ziua de 11 octombrie ca „Ziua Școlii Ardelene”, pentru a marca importanța mișcării iluministe de emancipare politico-socială a românilor din Transilvania, care a pornit de la Blaj, centrul Bisericii Greco-Catolice din România.

Sursa: alba24.ro.