O nouă creșă, cu o capacitate de 40 de locuri, se va construi la Blaj, la intrarea în satul aparținător Tiur. Creșa va fi construită de Ministerul Dezvoltării, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, valoarea acesteia fiind de aproximativ două milioane de euro (fără TVA). Este cea de-a doua creșă finanțată din fonduri publice, după cea situată pe strada Eroilor, realizată pe fonduri europene, care va funcționa de la începutul anului 2023.
Proiectul „Construire creșă mică”, depus de Primăria Blaj în iunie 2021, a primit finanțare de la Ministerul Dezvoltării, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Proiectul depus de administrația blăjeană a primit al 13-lea punctaj (75 puncte) din cele 60 de proiecte de acest gen aprobate pentru finanțarea prin PNRR, în condițiile în care au fost depuse, în total, 228 de cereri, a anunțat primarul municipiului Blaj, Gheorghe Valentin Rotar.
Edilul blăjean a precizat că „noua creșă va avea 40 de locuri și va fi construită în „Lunca Ciufudului”, lângă parcul de la intrarea în Tiur, într-un cartier, Veterani, aflat în plină dezvoltare imobiliară. Ea va deservi în special familiile cu copii mici din cartierele Berc, Izvoarele, Veza și localitatea aparținătoare Tiur, dar se va adresa tuturor părinților care își desfășoară activitatea pe raza municipiului Blaj. Estimăm că noua creșă va fi finalizată în următorii trei ani.”
Investiția, în valoare de 2,005,806.54 euro (fără TVA), adică 9,988,916.57 lei (fără TVA), va fi suportată în integralitate de Ministerul Dezvoltării, iar finanțarea va include și racordarea la utilități, nemaifiind necesară nicio contribuție de la bugetul local al municipiului Blaj.
Proiectul, de tip „creșă mică”, face parte din categoria creșelor nZEB (near-Zero Energy Building). Acestea vor fi dotate cu panouri solare și fotovoltaice, pentru asigurarea necesarului de energie și apă caldă din surse regenerabile, iar anvelopa clădirii va fi foarte bine izolată termic, cu uși și geamuri izolante. Clădirile vor fi, de asemenea, dotate cu pompe de căldură cu puțuri forate în mare adâncime, care asigură un agent termic de 10⁰ Celsius, indiferent de anotimp. În același timp, aceste creșe vor reduce impactul fenomenului de efect de seră, iar clădirile vor avea sisteme inteligente, digitale, de management al acestor resurse și, în acest fel, cheltuielile vor fi mici. Aceste creșe vor avea, în funcție de mărimea lor, săli de joacă, dormitoare, sală pentru festivități, bucătărie și spălătorie proprie, cabinet medical, spații administrative și spațiu de joacă amplu, în aer liber.
„Construirea noii creșe va satisface cerințele impuse de piața muncii, un domeniu aflat în expansiune în municipiul nostru, fiind și o dorință a principalului angajator din municipiul Blaj, compania Bosch Rexroth”, a mai precizat, pe pagina sa de facebook, primarul Gheorghe Valentin Rotar, care a dat detalii și despre stadiul în care se află lucrările la creșa de pe strada Eroilor:
„În acest moment, în municipiul Blaj se află în construcție, pe fonduri europene, creșa de pe strada Eroilor, care va putea găzdui 80 de copii cu vârste cuprinse între 0 și 3 ani. Creșa este finalizată în proporție de 93 % și va fi gata în data de 20 octombrie. Urmează apoi dotarea acesteia cu echipamentele necesare și obținerea acreditărilor și autorizațiilor de funcționare. Estimăm că la începutul anului 2023 creșa de pe strada Eroilor își va începe activitatea.”